ООН описа най-високите температури в историята на Антарктика

леден кръг

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН направи списък с най-високите температури, измервани някога в Антарктика, давайки нова информация за това как измененията на климата се отразяват на един от най-чувствителните региони на планетата.

Създаването на карта с най-високите температури е от ключово значение за разбирането на метеорологичните модели и въздействието върху естествената променливост на климата на промените, създадени от човека.

„Проверката на максималните и минималните температури ни помага да изградим картина на времето и климата в една от крайните граници на Земята“, каза полярният експерт Майкъл Спароу от Световната програма за климатични изследвания, част от СМО.

Според данните най-високата температура в антарктическия регион – всички територии и ледени площи под 60 градуса южна ширина, е 19,8 градуса по Целзий и е регистрирана на 20 януари 1982 г. в изследователската станция на о. Сигни.

За самия континент най-високата температура е от 17,5 градуса и е регистриран на 24 март 2015 г. край северния връх на Антарктическия полуостров.

При Антарктическото плато – територии над 2500 метра, най-високата температура е била минус 7 градуса на 28 декември 1980 г.

Простирайки се на площ два пъти по-голяма от тази на Австралия, ледената шапка на Антарктика е дебела до 4,8 км и съдържа 90% от прясната вода на планетата – достатъчно да увеличи нивата на океаните и моретата с до 60 м, ако се разтопи, предаде БГНЕС.

Западният полуостров на континента, близо до Южна Америка, вече е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. Там е регистрирано покачване на температурите с 3 градуса по Целзий само в рамките на един век. Това е с три пъти повече от средното покачване за цялата планета.

Най-студените температури в Антарктическия регион, и в целия свят, са минус 89,2 градуса и са измерени на 21 юли 1983 г. на станцията Восток.“

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.