Откриха най-стария фалшив зъб в Европа

1

Археолози са открили находка, за която смятат, че е най-старият фалшив зъб, откриван до момента в Западна Европа.

Учените са разкопали четири женски гроба в района на Шампаня-Арден, Ле Шен, Северна Франция. Той е датиран около 3-ти век преди Христа. В разкритите гробни камери са открити огромно количество дървени вещи. Спрямо това археолозите причисляват откритите група към келтската култура La tene, което е процъфтявала в Централна и Западна Европа по онова време.

При единия открит скелет учените откриват нещо нетипично. Всичките зъби били на място си, но сред тях блестяло нещо необичайно. Учените с учудване установили, че това е парче метал – един от най-ранните зъбни импланти, откривани някога.

Погребаната жена била на възраст между 20 и 30. Когато е починала, тя вече е имала желязна топлийка на мястото на горния резец. Предполага се, че парчето изкуствен зъб е било направено в комбинация с дърво и кост – материали, които са изгнили с времето. Останалата част заедно с всички зъби на скелета, са занесени на анализ.

Още при първоначалния преглед се оказало, че скелетът има едва 31 зъба, а не както е нормално – 32. Размерът на допълнително поставеното метално парче е същият като на зъбите. Това ясно показва, че това е било един от първите в историята опити за създаването на дентална протеза. Тя обаче е направена от желязо. Учените са категорични, че дори да е сложено с тази цел, идеята не е била много добра.

Желязото е изключително неподходящо за направата на дентален имплант, тъй като може да корозира и то доста бързо. Днес именно поради тази причина се използва титаний. Поставянето на подобен имплант в нестерилни условия пък почти в 100% от случаите води до абсцес, последван от инфекция, която може да доведе до смъртта на пациента.

За съжаление прекалено лошото състояние на останките не позволява да се заключи дали именно железният дентален имплант е станал причина за смъртта на младата жена.

До момента това е най-старият открит изкуствен зъб в Западна Европа. В световен мащаб обаче най-древните зъбни импланти са открити в Египет и Близкия Изток и са на над 5 500 години. Неоспорими майстори в зъболечението пък безспорно са били етруските от северна Италия, сигурни данни за което се откриват от трети век преди Христа.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

НАЙ-СТАРИТЕ ПРЕДМЕТИ, ОТКРИВАНИ НЯКОГА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.