От древните вестоносци до Фейсбук

Преди векове Земята е била огромна, непозната и недостижима. Малцина са можели да пътуват, откриват и свързват хората. Вестите са пристигали бавно, според разстоянието – с дни, месеци, години. Какво търпение са имали хората в миналото, за да научат вести от далечни места или просто са нямали друг избор. И в онези времена знатните хора са имали повече възможности за комуникация от обикновените хора. Който е можел да си позволи е имал личен вестоносец, а останалите разчитали на случайни възможности да изпратят и получат вест.

Всеки технологичен напредък малко по малко ускорявал и комуникациите между хората. По-бързите транспортни средства скъсявали пристигането на съобщенията до броени дни. Презокеанските кораби вече свързвали хората от другия край на света.

През 19 век настъпило време на много изобретения, които дали мощен тласък за подобряване живота на хората във всички области. Всяко откритие водело до нови подобрения. С изобретяване на електричеството и първия телеграф, много хора получили възможност за получаване на новини в същия ден. Това бил нечуван до тогава напредък в комуникациите.

3

Няколко години по-късно, бил изобретен и първият телефон. Малко хора можели да си го позволят, и той бил възможност, за която хората от миналото само можели да мечтаят. Писмата продължавали да бъдат основно средство за комуникация, а с изобретяване на самолета и вестите на хартия пристигали по-бързо. През следващият век телефонът бил усъвършенстван и станал по-достъпен за по-голям брой хора. В среда на информираност и свързаност, техническият прогрес започнал да се развива с още по-бързи темпове.

4

През 20 век се появили компютрите. От секретни средства, за броени години те навлезли в живота на хората и ставали все по-достъпни. Невероятните изчисления, които правели машините довели до още по-голямо развитие на технологиите, в това отношение и в областта на комуникациите.

5

Появили се пейджърите, което позволявало на хората да знаят, кога са спешно търсени по телефона, а съвсем скоро мобилните телефони разширили още повече мобилността. Тези средства за бърза и мобилна комуникация открили нови възможности за общуване по нов начин от всяко място.

6

Когато компютрите станали по-достъпни, обикновените потребители можели да се възползват от програми за комуникация – електронна поща и месинджър. Yahoo, ICQ, Skype… днес има разнообразни чат програми към всяка социална мрежа. Можем не само да четем, да се чуваме и виждаме, но и да обменяме разнообразна файлова информация.

Странното е, че компютърните комуникации започват да свързват хората, не само на далечни разстояния, но и на близки. Получаваме възможност да разговаряме с непознати и да търсим приятели със сходни интереси. Така, компютрите от една страна дават нов начин за социални контакти, но същевременно се появява и рискът за отчуждаване. Пристрастени към лесния и анонимен начин на общуване, хората започват да отбягват реалното общуване.

Много от нас помнят колко странно беше в началото, когато малцина се разхождаха по улиците с мобилни телефони и сякаш си говореха сами. Днес това е ежедневие. Повечето хора вървят с очи в смартфоните и пишат. Комуникацията и информационният поток е денонощен и хората спират само за да подремнат, преди отново да се впуснат в него.

Днес съобщенията пристигат мигновено и сме свръх информирани до степен, че не знаем кое от всичко чуто е истина. Можем само да предполагаме какви нови чудни средства ще се появят в близкото бъдеще. Важното е да се възползваме от тях по разумен начин.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Най-големите лъжи във „Фейсбук“, с които избиваме комплекси

Пазете се! Телефоните предизвикват странно психологическо състояние

Ужасяващи факти, които ще ви накарат да оставите телефона!

Дадоха 243 хил. за олющения телефон на Хитлер

Онлайн срещите са променили структурата на обществото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.