Предстои ли смяна на местата на магнитните полюси?

земя

В исторически план северния и южния магнитни полюси на Земята са сменяли местата си на всеки 200 000 или 300 000 години. Това обаче се е променило и в момента не е имало такава смяна от около 780 000 години.

Според учени, магнитното поле на планетата обаче, показва признаци за предстоящо преместване, въпреки че няма начин да сме сигурни в това, пише сп. Undark. Тази възможност обаче, поражда спекулации за това, какво би означавала подобна размяна на местата на магнитните полюси за живота на планетата.

Магнитното поле на Земята ни предпазва от смъртоносни нива на радиация идваща от космоса. Опасните лъчи не стигат директно до нас, защото след като влязат в атмосферата на Земята, магнитното поле ги отклонява и принуждава да се движат около нея, според НАСА.

Така че перспективата за отслабване на тази защита при евентуална смяна на местата на магнитните полюси е обезпокоителна и поставя въпроса: ако стане, ще ни остави ли без достатъчна защита от космическата радиация?

Магнитното поле на Земята се създава от електрическите потоци, идващи от металите в ядрото на планетата, генерирайки невидими линии, които свързват противоположните магнитни полюси на Земята.

Космическият радиационен експерт Даниел Бейкър, директор на Лабораторията по атмосферна и космическа физика в университета в Колорадо вярва, че следващото обръщане на полюсите вероятно ще направи някои части на планетата необитаеми, пише Undark.

Подобно опустошение би могло да се получи поради многобройни причини. Комбинацията от мощни космически частици, като нефилтрирани слънчеви лъчи, космически лъчи и ултравиолетови лъчи B, могат да проникнат през нарушения озонов слой и да предизвикат бедствие равно на това, изтребило динозаврите.

В същото време инфраструктурата на планетата не би издържала, предизвиквайки огромни проблеми в живота на хората. Тъй като сателитните мрежи са свързани, след като радиацията проникне, ще последва каскадно масово затъмнение – енергийно и информационно, според Undark.

Тъй като все още не сме стигнали до този момент, учените използват изображения от сателити за проследяване на движенията на магнитното поле. От 2014 г. „Роял“ – тройка от сателити от Европейската космическа агенция – позволи на изследователите да проучат промените, изграждащи се в ядрото на Земята, където се генерира магнитно поле.

Техните наблюдения разкриват, че както разтопеното желязо, така и никелът излизат от ядрото на Земята. Този процес може да означава, че полето се готви да се обърне, според Undark. Защитните мерки биха могли да включват изграждане на повече сателити подсилени срещу радиация, както и подготовка на тези, които вече са в експлоатация, според International Business Times.

Не всички опити за обръщане на полярността на Земята са били успешни. За последен път е имало опит това да стане преди около 40 000 години, но по неизвестни причини процесът не е стигнал докрай. Учените още не са установили причинно-следствена връзка между обръщането на магнитните полюси и масовото изчезване на някои видове, но това не означава, че няма такава.

Може би не знаем точно кога магнитните полюси ще завършат смяната на местата си, но поне имаме предимството да можем да се подготвим за това, пише списание Undark.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Пътешественик във времето разкри тайните на бъдещето

4 конспиративни теории за екстремните промени в климата

Вижте омагьосващата красота на магнитните вихри на Слънцето

Неизвестни сили управляват галактиките

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.