Пътуваш свободно само с антитела срещу COVID – справедливо ли е?

pixabay.com

Две държави вече въведоха „имунни паспорти“

С отнешението, което Унгария има към мигрантите, никой не би очаквал, че тя ще е първата държава, която ще вдигне ограниченията за пътуване по време на пандемията. От началото на кризата летището в Будапеща е почти напълно празно. Сега в Унгария може да се пътува, но само ако представиш достоверно доказателство, че си преборил COVID-19 през последните шест месеца. Тази опция може спокойно да се нарече „имунен паспорт“.

Доктор Анна Уайнбърг провежда мащабно проучване в Ню Йорк, което показва, че около 90% от хората, прекарали коронавируса само с леки симптоми, имат антитела срещу него през следващите пет месеца. И все пак – макар и малко, случаи на реинфекция по света има. Ала все още не е напълно ясно колко е траен имунитета срещу COVID-19.

„Теоретично е възможно някои хора, които имат антитела срещу коронавируса, все пак да не са защитени. Но по-голямата част от тези, които дадат позитивен резултат на тест за антитела, все пак ще са защитени“, обяснява д-р Уайнбърг пред CNN.
Още в началото на пандемията, през април, СЗО се обяви против „имунните паспорти“, тъй като няма достатъчно доказателства, че антителата реално ни предпазват от заразяване с COVID-19. Няколко месеца по-късно препоръката на Световната здравна организация не се е променила – тя не препоръчва въвеждането на „имунните паспорти“.

„Според мен Унгария има добри намерения, но е малко притеснително. Хората могат да си помислят, че нарочно трябва да се заразят с този опасен вирус, за да могат да пътуват и да видят близките си“, обяснява Кармел Шачар от катедрата по право в Харвард. Това е и мнението на много специалисти, които са публикували своите опасения в медицинските журнали.

След Унгария и Исландия позволи туристи, които са преборили вируса, да влизат свободно в страната без карантина и без нужда от отрицателен тест. Според главния епидемиолог на страната, правилото може и да накара някои хора да се чувстват принудени да се заразят с вируса, но е напълно справедливо спрямо онези, които са се борили с COVID-19. А на територията на Исландия онези, които имат антитела, са освободени и от носенето на предпазна маска.

Противниците на „имунните паспорти“ казват, че това е нарушаване на личната свобода и биха изострили социалната неравноправеност. Но привържениците на метода са на мнение, че той може да окаже положително влияние върху възстановяването на икономиката и да върне свободата на милиони хора.

На това мнение са и някои авиокомпании, които ще изискват доказателство за ваксинация, когато препаратът стане достъпен за обществото.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Исторически момент! 90-годишна британка е първата ваксинирана срещу COVID-19 (видео)

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.