Светът, в който управляват жените

1

Борбата за мястото на жените в управлението набира сили отново. Ако през XX век жените искаха правото да се образоват и да избират, то сега става въпрос за мястото на прекрасния пол в политиката и за победата на матриархата.

Светът на жените

С увеличаване ролята на жената във властта, особено на Запад, все по-често се повдига въпроса: не са ли твърде много мъжете, които са се набутали в политиката?

Миналата година в чест на Международния женски ден бившият прессекретар на Белия дом и политически аналитик Ди Ди Майерс каза, че ако във властта имаше повече жени, световните конфликти щяха да приключат с мир. Първо, защото жените са много по-малко склонни към агресия и предпочитат да търсят и правят компромиси, второ, защото ефективността на жената като мениджър отдавна е доказана, дори с това много хора да не са съгласни.

Изследванията показват, че жените управляват по друг начин, различен от този на мъжете. Министърът на вътрешните работи на САЩ Джанет Наполитано твърди, че прекрасният пол е по-настроен към сътрудничество и мирно регулиране на проблемите. Потенциалният успех на матриархата във властта може да бъде обусловен и от това, че жените често са по-хитри и изобретателни от мъжете, защото в свят, в който властва силата и мъжа, те не могат да победят по друг начин. Според аналитика Марк Ланге, женското поведение в политиката е по-перспективно от мъжкото. А бившият президент на Ирландия Мери Робинсън обещава, че в „женския свят“ ще има много по-малко войни и повече възможности за правилно възпитание на децата.

2

Замразените яйцеклетки

Всички потребности на човечеството са ориентирани около потребностите на доминиращия пол. Да се опитаме хипотетично да си представим какво би се случило, ако начело на човешкото общество застанат жените. Журналистът от Independent Катрин Таусънд твърди, че жените биха могли да водят по-свободен живот, ако не се страхуваха, че ще опетнят името си. В света на жените, според нея, за репутацията си ще се страхуват мъжете.

Но дори ако не допускаме, че ще се сбъдне „утопията на феминистките“, традиционното семейство ще бъде прекроено при всички положения. Жените ще виждат все по-често „бащи-домакини“.

Според прогнозата на учените, при матриархата, който по всяка вероятност ще победи в третото хилядолетие, ще има замразени яйцеклетки, което ще помогне за увеличаването на фертилната възраст на жената. Така, на 45 години, когато жената вече е стъпила на краката си и се е реализирала в кариерата, тя ще може да се възползва от своите „отложени“ женски функции.

По-малко разговори и церемонии

Колкото и да е парадоксално, но някои експерти твърдят, че в свят, в който управляват жените, няма да има излишни разговори и церемонии. Журналистката Джанет Стрит-Портър твърди: „Ако жените управляваха Великобритания, то безсмислените заседания щяха да бъдат два пъти по-малко, щяха да изчезнат специалните съветници, двойно щеше да се съкрати бюрокрацията, както и разходите на правителството“. Според нея, жените с власт не се интересуват от безсмислени церемонии, водещи до загуба на време, затова функцията на спикер, шерифите на графствата постепенно ще се ликвидират, а тяхното място ще бъде заето от обикновени мъже и жени, които ще вършат реална работа вместо церемониалната за половината от настоящата работна заплата“.

3

Всичко на жените

Матриархатът ще бъде принуден да поддържа властта си така, както и патриархата: на жените ще се предоставят повече привилегии и те ще преобладават във всички сфери от живота на обществото. Естествено, в перспективните и престижни сфери, а мястото на бавачките и чистачките ще бъде заето от мъжете.

Morkadis

Всички средства за масова информация ще трябва да гарантират на жените половината от ръководните си места. Ще бъде повишена минималната заплата на жените.

Свят без милосърдие

И все пак матриархатът може да се окаже не така перспективен и спокоен. В края на краищата, всеизвестен е фактът, че жената биологически превъзхожда мъжа по силата на духа си и по аналитичния си ум, а тези качества са така необходими за всеки лидер.

Независимо от това, че светът познава много примери на „желязна лейди“, които биха отвели всеки крал, политик или дори военачалник, амазонките по-скоро са изключение от правилото. Прекрасният пол е по-емоционален и несдържан. Затова матриархатът може да доведе света до войни, а и до ужасяващи международни катастрофи и конфликти. Да си спомним Екатерина Медичи: нейните старания да примири католиците и протестантите, а и да съхрани процъфтяването на Валуа, доведоха до кървавата Вартоломеева нощ и до упадъка на френската династия. Или Мария Тюдор, която безжалостно и безрезултатно потопи английската реформация в кръв, с което и влезе в историята.

Изследователи от Масачузетския технологичен университет достигнаха до извода, че жените притежават по-перспективни качества на управленци. Те направиха заключението си, наблюдавайки живота в някои селца в Индия, където жените заемат управляващи длъжности в местните съвети. Изяснило се, че дамите повече се грижат за съселяните си и са по-малко корумпирани от мъжете. И все пак, жените както и до сега се смятат за нелогични и непоследователни при вземането на решения. Така че въпросът, кой е по-добрият свят – патриархат или матриархат, все още виси във въздуха.

инфо: worldtodaybg.com

Вижте още: 

БУРНЕШИ – ЖЕНИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ КАТО МЪЖЕ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.