Скалният феномен „Конската глава” в Родопите е забулен в тайнствена мистерия

3

Скалният феномен „Конската глава” се намира срещу маданското село Лещак, в дясно от пътя от Смолян след разклона на река Черна, а местни жители от село Лещак разказват, че мястото е забулено в тайнствена мистерия. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Марина Порязова. През главата на коня минава една от най-дългите екопътеки в района на Мадан.

Началото на пътеката е на 2 км от рудоземското село Рибница, преминава през крепостта „Козник” и след скалата „Конската глава” се спуска в изходната си точка. Около нея са изградени и беседки за отдих и барбекю. Порязова обясни, че се носи предание, че в разстояние от средногорския мост до конската глава има заровени казани със злато и това привлича доста иманяри, които търсейки съкровища, са извършвали взривове в района и по думи на очевидци от селото част от феномена е повреден.

Според местните обаче това място е обгърнато с мистерия и всеки, дръзнал да го оскверни, го застига проклятие. Човек от селото преди доста години, подмамен от слуховете за заровеното имане, решил да отиде да търси златото. Самият той разказал на близките си, че когато се изкачил на главата на коня обаче сякаш някаква сила го вдигнала и го изхвърлила от скалата в реката. Човекът до края на живота си останал инвалид. По думите на Порязова, тази история се разказва и до днес в селото и никой от местните не смее да рискува живота си, за да търси тези съкровища.

Говори се, че и други хора са се опитвали да търсят жълтиците, но и с тях се е случвало някакво нещастие и ги е застигало проклятието на златото. Порязова каза още, че самият скален феномен „Конската глава”, така е оформен в скалата, че привлича погледа на пътуващите и се откроява най-много през пролетта, а гледката пък от екопътеката над главата на коня е невероятно красива.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.