Сканиране разкри тайната на най-древните мумии на Земята

%d0%bc%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%8f

Генетици от Националния музей за естествена история в Чили разшифроваха ДНК и сканираха няколко от най-древните мумии на Земята, дело на племето чинчоро.

Мумиите са били изработени от представители на културата чинчоро, възникнала преди около 10 000 години на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, в края на пустинята Атакама.

Чинчоро са живеели в малки селища, хранели са се с морски дарове и са водели доста прост начин на живот. Те са били сред първите на планетата, усвоили техниката на мумифициране.

С изследването на мумиите се заели Вероника Силва и колегите ѝ от Националния музей за естествена история на Чили. Със съвременни медицински апарати учените са сканирали мумиите и са провели анализ на тяхната ДНК, пише Phys.org.

За изследването учените взели 15 мумии на деца, бебета и неродени деца отпреди 7400 години, съхранявани в хранилището на музея. Артефактите са поне с 2000 години по-стари от египетските мумии.

Изследванията позволили да се разбере, че чинчоро са имали прецизни знания за човешката анатомия. Първоначално те сваляли кожата, отстранявали вътрешните органи и очите. След това с помощта на дърво, растения и глина „възстановявали“ тялото около скелета и поставяли обратно кожата, като добавяли очите и косите. След това поставяли маска на лицето. В резултат се получавало нещо средно между статуя и човек – фигури, плашещо реалистични дори след хиляди години.

Мумифицирането било интимен процес, разказва Силва. Семейството правело мумиите самостоятелно. Всички мумии били изработвани приблизително по същия принцип, но всеки екземпляр демонстрирал уникални „технологични и художествени“ иновации. Това е бил процес, развивал се с времето. По-новите мумии са и най-сложните.

Компютърната томография на мумиите разкрила нещо неочаквано: една от мумиите така и не била мумия в точния смисъл на тази дума. В нея нямало кости, затова по-скоро тя би могла да се нарече статуетка. Учените смятат, че това е било изображение на човек, който по някакви причини не е бил могъл да бъде мумифициран.

От 1903 година насам са открити 180 мумии на чинчоро. Всички те се намирали на открито недалеч от морския бряг. Очевидно древното племе не е строило пирамиди или други саркофази за мумиите. Впрочем освен мумиите културата чинчоро не е оставила след себе си никакви следи.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.