Скелет под училище е на екзекутиран пират

1

Археолози са завършили анализите на 600-годишния скелет, открит миналата година под площадката на начално училище в Единбург, Шотландия. Учените смятат, че това са останките на пират или друг вид престъпник, който е обесен на близките пристанищни докове.

Първоначално се е смятало, че скелетът е от бронзовата епоха, защото е открит в близост до 4000-годишни парчета от глинени съдове. Но въглеродният анализ показал, че човекът е загинал на 50-годишна възраст и е живял между XVI и XVII век. Лицевата реконструкция на екзекутирания е дело на криминалистичен художник, който работил съвместно с археолозите.

2

Училището е най-старото в града и се намира в близост до пристанищните докове на Нюхевън, където в миналото имало бесилки за екзекутиране на пирати, осъдени вещици и всякакви престъпници като цяло. Това е и причината археолозите да смятат, че откритият скелет е принадлежал на пират, който след екзекутирането си, е бил изхвърлен в близката дупка.

„Знаем, че начално училище Виктория е построено през 1845 г. на място, което през XVI и XVII век се е явявало брегова линия“, казва Джон Уолсън (John Walson), градски археолог в Единбург.

Строежът на пристанището в Нюхевън е започнал през 1504 г. по заповед на крал Джеймс IV. Целта на пристанището е била да побере тогавашният най-голям кораб в Европа – Великият Майкъл. Каравелата на Кралските военноморски сили на Шотландия била прекалено голяма, че да бъде построена на друго пристанище.

3

Моряци посочват към бесилка, поставена на ръба на пристанището

Историческите сведения разкриват, че на ръба на пристанището в миналото е имало бесилки, които да се забелязват лесно от наближаващите кораби. По това време е било обичайна практика на тези бесилки да се провесват телата на екзекутираните престъпници, за да служат за пример срещу пиратството. Интересен прийом е било провесването на живи хора в метални клетки. Те умирали най-вече от жажда.

Бесилката в Нюхевън е построена в средата на XVI век и е била в употреба до 1822 г.

4

„Тази форма на публична екзекуция точно на ръба на пристанището е служила като урок за тези, които обмислят да станат пирати“, казва Уолсън.

Най-известният шотландски пират е капитан Кид. В началото Британската империя го защитавала, защото нападал френски кораби, но по-късно разширил диапазона си на действие и предизвикал гнева на империята. Заловен е и е обесен на пристанището Олд Бейли през 1701 г.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ТАЙНАТА НА ПЕЩЕРАТА НА СКЕЛЕТИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.