Следи от живот в дълбините на Земята

земята

Международен екип учени, наскоро завърнали се от почти двумесечна експедиция в средата на Атлантическия океан, са събрали уникални скални проби от тънката мантия на дъното на океана. В пробите са открити следи от уникален въглероден цикъл, движение на океанската кора и … следи от живот.

Целта на експедицията е да се разбере как скалите от мантията са попаднали на океанското дъно и как реагират със солена вода – подобни реакции може да помогнат за създаването на живот без наличие на слънчева светлина. Точно така може да се е зародил животът в ранната история на Земята или на други планети.

„Ще получим и ценна информация за това как скалните слоеве на дъното си взаимодействат със циркулиращата солена вода по време на процес, който наричаме серпентинизация, а последствията от него водят до определени химични цикли и вероятно зараждане на живот“, обяснява една от участничките в експедицията, Гретчен Фрюх-Грийн (Gretchen Früh-Green).

„По време на пробивните дейности открихме следи от водород и метан, които микробите „ядат“, за да растат и формират нови клетки“, добавя Бет Оркут (Beth Orcutt). „Подобни скални слоеве са откривани и на други планети, така че чрез проучването на живота в тежките условия дълбоко под океанското дъно, можем да подобрим методите си на търсене на живот другаде във Вселената.

Изследователският екип се състои от 31 учени от 13 различни държави. След края на проучванията ще бъдат докладвани и първите официални резултати.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

СТРАННИ ТЕОРИИ ЗА ЗАРАЖДАНЕТО НА ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.