Твърде късно: 4 забележителности, които никога повече няма да видим (СНИМКИ)

Долина Бамиян, Афганистан

Снимка: pochivka.blitz.bg

На по-малко от 200 км от Кабул, столицата на Афганистан, се намира долината Бамиян. Някога тук са се извисявали два гиганта – гигантски статуи на Буда, които са били част от комплекса на будистките манастири.

Първото споменаване на тези места датира от 6 век след Христа.

Снимка: pochivka.blitz.bg

За съжаление днес почти нищо не е останало от предишното си величие: през 2001 г. статуите са унищожени от талибаните (движението на талибаните е признато за терористична организация в Русия), които ги смятат за езически идоли.

Каменна арка в Агадир

Снимка: pochivka.blitz.bg

Едно от най-живописните места на брега на Атлантическия океан в Мароко е каменната арка на плажа Легцир. Беше.

Тук, за разлика от много други случаи, не е имало човешко участие. През 2016 г., поради постоянните морски течения, това природно чудо се срина, оставяйки зад себе си само планина от отломки.

Ледникът Чакалтая в Боливия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Ледникът Чакалтая е романтично наречен „Изпарен гигант“ – и наистина е така. Майката природа е прекарала 18 хиляди години, за да го създаде. Но глобалното затопляне достатъчно бързо унищожи всички усилия на планетата.

През 80-те години ледникът Чакалтая започва да се топи бързо, намалявайки с почти 80% в началото на 21 век. Учените очакваха, че единственият ски курорт в Боливия ще се затвори напълно едва през 2016 г., но това се случи много по-рано – още през 2009 г. от ледника нямаше и следа.

Палмира в Сирия

Morkadis

Снимка: pochivka.blitz.bg

Може би най-шумното престъпление срещу историята и културата е унищожаването на легендарната Палмира в Сирия. Този град е един от най-богатите градове от късната античност, разположен между Дамаск и Ефрат, е основан от царя на Митани Кирта I през 1500 г. пр. н.е.

През май 2015 г. бойци на ИДИЛ превзеха Палмира, ограбиха и унищожиха много паметници на великия древен град. А през януари 2017 г., след повторното залавяне, беше взривена и централната част на амфитеатъра.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Редки снимки на Париж по време на „Голямото наводнение“

7 световни забележителности, на които е строго забранено да правят СНИМКИ

15 уникални места в света доказват, че природата е велико чудо (СНИМКИ)

Как най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място (снимки)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.