Вижте 10-те най-красиви национални парка в САЩ


Националният парк Йосèмити (Yosemite National Park) е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия от около 3 080 km² и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.

1

Полуостров Кенай е пълен с природни забележителности регион почти с размера на щатите Върмонт и Ню Хампшър взети заедно, където могат да се видят всички чудеса на Аляска в един своеобразен микрокосмос: масивни ледници (Портидж и Екзит), ажурна крайбрежна линия от тесни морски заливи, идеални за каране на каяк, както и богата сухоземна и морска фауна.

2

Националният парк Great Smoky Mountains е разположен в Тенеси и  е много посещаван  поради  феноменалната си панорама, многообразието от растителни и животински видове, както и заради разнообразието от развлечения – вариращо от разходки до къмпинг и шофиране.

3

Национален парк Джошуа Три (Joshua Tree National Park) е един от националните паркове на САЩ, намиращ се в югоизточна Калифорния. Името на парка произхожда от дървото Джошуа, вид юка (Yucca brevifolia), което се среща по тези места. Паркът се намира в пустинна зона и една голяма част от него е дива територия. Обявен е за национален парк през 1994 година.

4

Националният парк Зайон (Zion National Park) се намира в югозападната част на щата Юта, САЩ. На древен иврит думата зайон означава светилище, храм. Става национален монумент през 1909 година, а на 19 ноември 1919 година получава статут на национален парк. Заема площ от 579 km² и един от най-посещаваните национални паркове със средно 2,5 милиона души на година. Каньонът е открит от мормоните през 1858 година, които стават и първите заселници.

1

Националният парк Долината на смъртта (Death Valley National Park) е национален парк в Съединените щати, в който се намира и едноименната долина. Освен нея, паркът включва долините Салин и Панаминт, както и няколко планински вериги. Разположен е в източната част на централна Калифорния, на изток от планинската верига Сиера Невада. Въпреки високите температури и ниската влажност, паркът е обитаван от множество пустинни растения и животни.

2

Националният парк „Арките“ (Arches National Park) се намира в Юта, САЩ и заема площ от 309 km². В него могат да се видят около 2000 естествени арки и други интересни скални форми, които природните сили са изваяли в продължение на столетия. В парка се намира световноизвестната Деликатна арка, която е нарисувана на номерата на автомобилите в Юта.
Входът на парка се намира на 5 мили от град Моаб и е лесно достъпен с кола по път 191 (Highway 191). Цената на входния билет е $10 за кола или $5 за пешеходци и велосипедисти и важи 7 дни. Не е разрешено катерене по скалите.

3

Националният парк Шенъндо (Shenandoah National Park) е национален парк в щата Вирджиния, САЩ, който се намира в планинската верига Апалачи. Паркът е тесен и дълъг и се простира по хребета вмеридианно направление. Най-високата точка е връх Хоксбил – 1235 метра. 40% от територията на парка е незасегната от човешка дейност. Дължината на парка в посока от югозапад на североизток е 169 км. Общата му площ е 805,39 км². Най-близкият град е Фронт Роял. Паркът минава през 8 окръга. В Шанъндо има 9 водопада, чиято височина варира от 10 до 28 метра. В парка могат да се видят 200 вида прици, 32 вида риба, птици, пеперуди, сърни, лисици, зайци, елени, мечки и гърмящи змии. На по-ниските хълмове естествено растят кактуси, докато във високите части растат борове. Климатът е типичен за средното атлантическо крайбрежие на САЩ.

Morkadis

4

Национален парк Glacier е разположен в щата Монтана , на границата между Канада и САЩ с канадските области  Алберта и Британска Колумбия. Паркът обхваща над 1 милион акра (4000 кв. км) и включва части от две планински вериги (Скалистите планини), над  130 езера, повече от 1000 различни видове растения и стотици видове животни.

Glacier National Park. Montana. USA

Националният парк и резерват Големи пясъчни дюни (Great Sand Dunes National Park and Preserve) е национален парк в щата Колорадо, САЩ. Разположен е на територията на окръзите Аламоза и Съуач. Отначало съществува като национален монумент от 1932 година, обявен е за национален парк на 13 септември 2004 година.
Това са най-високите дюни в Северна Америка, достигат височина от 230 m. Формирани са от пясъчни и почвени отлагания на реката Рио Гранде и нейните притоци в долината Сан Луис. Западните ветрове в продължение на много години са навявали тези частици от речните отлагания. Този процес продължава и до днес и всъщност формата на дюните се мени непрекъснато.

2

 

Вижте още: 

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ ТУНЕЛИ (СНИМКИ)

инфо: http://novavarna.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.