Тежим ли по-малко на Екватора?

земята

Ето ви един лесен начин поне за малко да се почувствате по-слаби: отидете на Екватора.

Оказва се, че точно там действително можем да бъдем по-леки, тъй като гравитацията е по-слаба. Гравитационното притегляне на един обект към друг зависи от масите на двата обекта и разстоянието помежду им.

Земята има издутина на Екватора, създадена от ротацията на планетата и тенденцията на движещо се тяло да продължи в права линия. Така радиусът на Екватора е малко по-голям от радиуса при полюсите. Когато стоите на Екватора сте максимално далече от масата на Земята в сравнение с полюсите, така че планетата ви придърпва малко по-слабо. Гравитационното ускорение на Екватора е 9.78 m/s2, а на полюсите е 9.83 m/s2. Разликата в теглото обаче е наистина малка – на Екватора един предмет тежи едва с 0.5 процента по-малко в сравнение с теглото си на полюсите.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.