Тест: 10 оптични илюзии, 10 въпроса

Какво виждаме и каква е реалността са две коренно различни неща. Понякога нещо уж се движи, а всъщност е статично.

Виждаме два различни по големина предмета, а те се оказват напълно еднакви. Представяме ви 10 оптични измами, които ще ви объркат.

1. Квадратчетата в сините и жълтите квадрати един и същи цвят ли са?

 

2. Хоризонталните линии прави или криви са?

3. Тези кръгове движат ли се или не?

4. Колко крака има този слон?

5. Рибата може ли да се събере в аквариума? Подсказка: Гледайте жълтата ивица в средата на рибата за около 10–20 сек. След това преместете погледа си към аквариума.

6. Двете хоризонтални линии еднаква дължина ли са?

Morkadis

7. Виждате ли сиви кръгове в пресечните точки на белите линии?

8. Двата оранжеви кръга са с еднакъв размер ли са?

9. Лицето на Линкълн изглежда ли ви нормално?

10. Можете ли да видите бебе?

Отговорите:

1. Ефект на Безолд. По-малките квадрати са еднакъв размер. Те изглеждат така, защото един цвят се възприема различно в зависимост от връзката му със съседни цветове.

2. Хоризонталните линии са прави, въпреки че не изглежда така. В тази илюзия вертикалните зигзагообразни квадрати нарушават нашето хоризонтално възприятие.

3. Изглежда, че кръговете се движат, въпреки че са статични. Това се дължи на познавателните ефекти на взаимодействащите цветни контрасти и позицията на формата.

4. Тази картина е невъзможна реалност, която съдържа и някои субективни контури – като този триъгълник. Можем да видим бял триъгълник, въпреки че всъщност той не е нарисуван. Този ефект е известен като субективен или илюзорен контур. Контурът на триъгълника се създава от формите около него.

5. Видяхте ли рибата в друг цвят? Току-що сте преживели последващо изображение. В ретината на очите ни има три вида цветни рецептори, които са най-чувствителни към червено, синьо и зелено. Когато се взираме в определен цвят твърде дълго, тези рецептори се уморяват. Когато погледнем друг фон, те вече не работят правилно и информацията от различните цветни рецептори не е в баланс.

6. Двете хоризонтални линии са с еднаква дължина, въпреки че изглеждат различни. Зрителният ъгъл намалява с разстоянието, така че мозъкът автоматично възприема обектите на по-далечни разстояния като по-малки.

7. В тази мрежа няма сиви точки. Появяват се „призрачни“ сиви петна, които изчезват, когато ги погледнем директно. Тази илюзия може да се обясни с неврален процес, протичащ във визуалната система, наречен странично инхибиране – способността на активен неврон да намалява действието на своите съседи.

8. Илюзия на Ебингхаус. Двата оранжеви кръга са с еднакъв размер, въпреки че този отляво изглежда по-малък. Това изкривяване може да бъде причинено от размера на околните кръгове или от разстоянието им до централния кръг.

9. Някои неврони в мозъка обработват лицата на хората. Когато нечие лице е представено наопаки, мозъкът вече не го разпознава като лице, а като предмет. Невроните, които обработват предметите са различни от тези, обработващи лица и не са толкова специализирани. В резултат на това тези неврони също не реагират на изкривявания. Това обяснява защо ни липсват странните очи, когато лицето е обърнато.

10. Триъгълник на Каниша. Още един страхотен пример за илюзорен контур. Главата на бебето е отляво, а краката са срещу ствола на дървото.

Снимка: SUPHANAT KHUMSAP / Shutterstock;

източник: Dama.bg , obekti.bg

Вижте още:

Вижте теста, който разкрива най-големите ви тайни

Тест: Как изглеждате в очите на другите?

Разберете кои са скритите черти на характера ви с този тест

Направете си теста на Сонди и разкрийте тъмната си страна

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.