Техно-утопия или катастрофа: каква ще бъде Земята след 30 години?

утопия

Специалисти по компютърна сигурност от руската компания „Лабораторията на Касперски“ (Kaspersky Lab) започнаха изпълнението на проект „Земя-2050“ (Earth-2050), в който заедно с футуролози правят предположения какъв ще бъде светът след 10, 20 и 30 години. Картините на бъдещето са различни: от гладни бунтове до идеално комфортен диван.

„Да мислим за бъдещето е нашата работа, пишат създателите на сайта Earth-2050, сътрудници на руската компания Kaspersky Lab, която е най-голямата в света в сферата на информационната сигурност. Ние ще можем да прогнозираме какви заплахи ни очакват утре и как да се справим с тях“. През 2017-а, когато отбелязва 20-годишнината от създаването си, компанията разработи мултимедиен проект, посветен на възможните варианти на бъдещето.

Проектът е интерактивен: всички, които искат, могат да предлагат своите варианти за това какво ще се случи към 2030-а, 2040-а и 2050-а и след предварителен анализ те се появяват на електронния глобус. Първите предсказания направиха самите специалисти на Kaspersky Lab, а също и футурологът Иън Пиърсън, но на сайта вече са достъпни и прогнози на потребители.

Разбира се, никой не знае доколко ще се оправдаят тези предположения, но от това става още по-интересно да доживеем до 2050 година и да проверим. И така, какво според версията на проекта Earth-2050, ни готви бъдещето?

Топло време в Сибир и градове под водата

Глобалното затопляне не стои на едно място, убедени са експертите на сайта: към средата на XXI век Северният полюс ще се разтопи до такава степен, че през лятото Арктика ще бъде почти напълно освободена от леда. Това ще открие перспективи за военното и търговското корабоплаване и дори за създаването на арктически курорти.

Северните страни ще извлекат изгода от затоплянето: вечният студ ще отстъпи и ще стане много по-лесно развитието на огромните територии на Сибир и Канада. Има обаче и лоши новини – уникалната северна природа ще пострада, много градове, като бангладешкият Дака например, ще се окажат под водата заради повишаването на морското равнище. Панорама на град, превърнал се в „Титаник“, може да се види на сайта.

Глад или благоденствие?

Една от прогнозите, свързани с екологията, звучи особено мрачно: заради постоянното увеличаване на населението, прекъсванията на снабдяването с вода и глобалното затопляне планетата ще бъде обзета от гладни бунтове, а след това и от война за ресурсите. Между другото, има и по-положителни варианти.

Например учените ще създадат достъпен механизъм за обезсоляване на морската вода чрез нанотехнологии. Това ще спаси от засуха Африка и Латинска Америка, ще позволи там да се развива земеделие, а на страните, обкръжени от морета, ще донесе изгода. Друго лекарство за Земята е възстановяването на горските масиви, които ще изчистят въздуха.

Умен бит за заможните

Животът в развитите страни, според версията на Kaspersky Lab, ще става все по-комфортен. Материята на столовете, диваните и креватите ще бъдат създадени специално за вас, за да вие е по-удобно. Във всяко жилище ще има 3D-принтер, за да печата необходимото. Вместо телевизор ще се ползват високоскоростни стриминг канали, чието съдържание ще определяте самите вие, ще можете да програмирате и да регулирате както ви се иска. Общуването с приятели ще може да става чрез холограми.

Разбира се, предупреждават прогнозаторите, всички тези блага ще бъдат достъпни, само ако имате много пари. Възможно е хората, вместо да купуват вещи, да се „абонират“ за определен пакет жизнени услуги, който им е по джоба. Това, според създателите на сайта, ще доведе до силно разслоение на обществото.

Империята на изкуствения интелект

Morkadis

Специалистите на Kaspersky Lab са на мнение, че автоматизацията е неизбежна: колкото по-нататък, толкова повече усъвършенствани машини ще контролират всичко. Това е удобно, защото ще има по-малко мръсна работа за хората, но е и опасно. Ако напълно бъдат автоматизирани мините за добив на платина, може да стане така, че хакери „да разбият“ обслужващите роботи и да ги програмират незабелязано да крадат част от метала.

Във всеки случай изкуственият интелект (ИИ) ще се развива: понякога роботи ще заменят хората. Иън Пиърсън прогнозира, че към 2050-а хората ще правят с роботи по-често секс, отколкото помежду си – технологиите ще достигнат такова равнище, че няма да има разлика в усещанията. Има и още по-радикална прогноза – ИИ ще стане толкова умен, че в началото ще помага на правителствата да управляват, а след това може и напълно да ги замести.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.