Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

лед

Истински живачен ад заплашва Земята заради топенето на ледниците. Във смятаните досега за вечно замръзнали ледове на Северното полукълбо са се натрупали 739 милиона килограма живак. Разтопяването на тези ледници може да се превърне в катастрофа, смятат американски геолози. Изследването е публикувано във вторник в научното издание Geophysical Research Letters.

Хилядолетия наред живакът се натрупва във ледовете заедно с органичните вещества от почвата. Учените са изследвали 13 проби от лед, взети в Аляска между 2004 и 2012 година, и ги сравнили с 11 хиляди проби от тундрови почви, събрани на други места по света, пише БГНЕС.

Анализът показва, че в замръзналите пространства на север живакът е 10 пъти повече, отколкото е добило човечеството през последните 30 години.

Според учените разтопяването на ледниците, предизвикано от глобалното затопляне, може да доведе до катастрофа. Освободеният метал се превръща в метилживак, който е токсично съединение и може да порази централната нервна система.

Метилживакът е преобладаващата форма на живак в риба и други морски храни и е особено токсичен за развитието на нервната система, включително и мозъка. Изследвания на ролята на метилживака показват, че благоприятните ефекти, свързани с наличието на омега-3 мастни киселини в рибата може да доведе до подценяване на потенциалните неблагоприятни ефекти от метилживака в нея.

Живакът е метал, който се отделя в околната среда от два източника: природен и в резултат на човешката дейност. Освен като елемент, живакът може да се срещне като неорганичен живак и като органичен живак. Метилживакът (MeHg) е най-честата форма на органичен живак в хранителната верига.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ледниците на Антарктика се топят три пъти по-бързо

Топенето на ледниците ще предизвика световен потоп

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ледниците представляват ядрена заплаха

Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.