Кометата ISON ще е видима през деня и от България

комета По последни данни от преди часове, кометата ISON ще е видима дори през деня и от България, съобщават от обсерватория „Звездно Общество А79“. Само допреди два дни повечето учени вещаеха много по-ниска яркост на кометата, което правеше наблюденията й през деня, поне от нашата страна, невъзможни. След кратък „застой“, на 25 ноември кометата започна да повишава блясъка си, но въпреки всичко тези данни показваха, че небесното тяло няма да е видимо през деня от България и ще достигне само -1 звездна величина (мярка за яркост в астрономията). Повишаването на яркостта беше потвърдено на пресконференция на НАСА във вторник, където специалистите обявиха още по-голямо засилване на активността на кометата и четворно увеличаване на яркостта й.


Изследванията на нашите учени, които се базират на кадрите от американския сателит за наблюдение на слънчевата активност SOHO C3, показват, че през последните 24 часа ISON е повишила яркостта си близо 43 пъти. Според д-р Филип Фратев още днес в 2 ч. през нощта кометата е достигнала -1.5 звездна величина, а това означава, че в рания следобед ще достигне поне -4.5, т.е. по-ярка от Венера. За съжаление по време на достигането на най-голямата си яркост тази вечер, вероятно -7.5м, тя няма да е видима от нашата страна и ще се вижда добре от САЩ.

Текущият блясък беше независимо потвърден и от други учени по света. При такава яркост кометата ще може да се вижда дори през деня, най-добре днес между 14 ч. и 16 ч. както и утре поне до обед, и от България, но наблюденията ще са затруднени от близостта на небесното тяло до Слънцето. Удачен вариант е заснемането на кометата утре сутрин, коментира д-р Фратев. Това се потвърждава и опитите на австралийки астроном, който само преди часове се е опитал да наблюдава ISON на дневна светлина с помощта на телескоп, но слънчевата светлина е засенчвала кометата. Същевременно обаче преди малко в интернет беше разпространена снимка на словашки любител, който е заснел кометата днес след изгрева на Слънцето.

Важното към момента е, че ядрото на кометата е цяло и въпреки появилите се преди няколко дена коментари, то не се е разпаднало. Това дава голямо основание да смятаме, че ще станем свидетели на истинска астрономическа атракция през следващите две седмици дори и ядрото да се раздроби днес или в следващите 2-3 дена, допълва Фратев.

От обсерватория „Звездно Общество А79“ предупреждават, че наблюденията на кометата с помощта на бинокъл или телескоп са изключително опасни и могат да доведат до трайно ослепяване, ако не са взети необходимите предпазни средства, и съветват те да бъдат провеждани под ръководството на специалисти от регионалните астрономически обсерватории. Най-удачен вариант е любителите на небесни явления да заснемат кометата.

инфо: http://obiavibg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.