Уникален метеорит се намери в Швеция

3

Химичната структура на открит в Швеция метеорит с размерите на торта не съвпада с нито един от 50 000 описани метеорита.

Смята се, че шведският метеорит Oest 65 се е появил в резултат на сблъсък между две големи тела, едно от които е било с дължина около 20-30 км, а второто е било много по-голямо.

Сблъсъкът се е случил преди около 470 милиона години някъде в Астероидния пояс между Марс и Юпитер. Падането на Oest 65 е съвпаднало с бурното развитие на безгръбначните животни в океана.

По-рано са открити отломки от едното от тези тела, а сега, след пет години изучаване, учените са на мнение, че шведският метеорит е фрагмент от втория участник в сблъсъка.

„Тази отломка съдържа много редки елементи на Земята – например иридий““, коментира проф. Биргер Шмиц.
Тя може да е последната отломка от тялото, от което се е откъснал, тъй като останалата му част се е разнесла в безброй космически сблъсъци.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.