Учени заснеха сблъсък между две галактики

галактики

Астрономи от НАСА с помощта на телескопа Hubble успяха да заснемат сблъсъка на две галактики, разположени в съзвездието Рак на разстояние от 250 милиона светлинни години от Земята.

Изследователите отбелязват, че в резултат на сблъсъка и последвалото сливане на двете отделни галактики облаците от газ в новото образование, получило името NGC 2623, са започнали да се „смесват“, което е довело до процеса на активни формиране на звезди.

Заедно с това учените предполагат, че в момента и двете галактики се намират в късния си стадий на сливане.   На официалния сайт на Hubble също се подчертава, че галактиката Млечен път, в която се разполага нашата слънчева система, в бъдеще ще изглежда точно като NGC 2623, защото, според сметките на учените, след четири милиарда години Млечният път ще се сблъска със съседната галактика Андромеда.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Нашата галактика се е сблъсквала с Андромеда в миналото

Laniakea – там, където се намира нашата галактика

В нашата галактика може да има 500 000 обитаеми планети

Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

Тест: Какво знаете за астрономията?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.