Учени откриха, че Луната е имала атмосфера преди 3 млрд. години

луната

Земната Луна е имала атмосфера преди 3 до 4 млрд. години. Това става ясно от ново изследване на лунни проби от мисиите „Аполо“, цитирани от научното издание „Сайънс алърт“.

Според данните атмосферата се е образувала, когато на спътника все още е имало вулканична активност, вследствие на която са били изхвърляни газове, допринесли за нейното формиране.

Повърхността на Луната е обсипана с базалтови равнини, които се наричат лунни морета и са формирани вследствие на изригване на лава от дълбините на спътника.

Астрономи от мисиите „Аполо“ носят на Земята проби от тези морета, благодарение на което учените знаят, че образувалите ги потоци лава са съдържали въглероден окис, други газови компоненти, сяра и дори някои от градивните елементи на водата.

В момента Луната няма атмосфера, тъй като не разполага с достатъчно силно магнитно поле и достатъчна маса, за да я задържи. За разлика от Земята, всяка атмосфера на Луната бързо би била разрушена от силните слънчеви ветрове в Космоса, пише още БГНЕС.

Въпреки това актуалните изследвания показват, че спътникът ни все пак е имал атмосфера, макар и за кратко. Учени са установили, че вулканичната активност на спътника е достигнала своя пик преди около 3,5 млрд. години, когато се смята и че атмосферата е била най-гъста.

Щом веднъж е била формирана, тя се е задържала около 70 млн. години, преди да бъде „отвята“ от слънчевите ветрове. По това време Луната се е намирала три пъти по-близко до Земята, вследствие на което е изглеждала и много по-голяма.

В същото време според авторите на изследването не е изключено в близост до лунните полюси, в студени и постоянно сенчести области, все още да са останали някои летливи вещества от атмосферата. Ако това се окаже вярно те може вече да са се превърнали в източник на лед, който астронавтите и дори бъдещите колониалисти да използват при живота си на Луната.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.