Фифи, Жозефин и Вирджиния – красивото лице на тайните агенти

Шпионажът през миналия век не бил задача за всекиго. С тази нелека задача обаче са се заемали дори жени, и то във Времето на Втората световна война, когато наказанията били много по-мъчителни.

Танцьорката Жозефин Бейкър

7

Жозефин Бейкър е афроамериканка, чиито живот в САЩ не бил особено приятен заради цвета на кожата ѝ. Затова тя решава да се премести в далеч по-толерантната и либерална Франция.

Там започва да работи като танцьорка, дори след окупацията на нацистите. Заведението, в което Жозефин танцувала, често било посещавано от германци и съюзниците бързо я вербували за шпионин.

Налагало се афроамерканката да изнася информацията върху нотни листове, а най-секретните сведения, които получавала, криела в бельото си.

Хубавата Фифи

8

Мари Кристин Чилвер или хубавата Фифи, както и казвало британското разузнаване, трябвало да проверява новаците сред шпионите, за да се убеди в надеждността им на агенти, преди да ги изпратят на мисии.

Само една трета от постъпилите кандидати успявали да преминат през всички тестове на Фифи. Така тя създава армия от качествени разузнавачи.

Еднокраката Вирджиния

9

Малко след началото на Втората световна война Вирджиния Хол губи единия си крак. Травмата обаче не я отказала от участие във войната и тя решава да стане диверсант.

По време на окупацията на Франция Вирджиния отпътувала в завладяната и охранявана територия. На френска земя тя оглавява три батальона от френската съпротива и провела няколко блестящи разузнавателни операции.

След нейните мисии са убити 1500 човека от вражеските войски, разрушени са 4 моста, а 15 влака са взривени.

Morkadis

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.