Японски учени доказаха, че светкавиците произвеждат антиматерия

светкавици

Японски учени от Университета в Киото доказаха на база редица опити, проведени от 2015 година до Септември 2017, че светкавиците произвеждат антиматерия. Те описват как гама-лъчите от светкавиците реагират с въздуха, за да произвеждат радиоизотопи и дори позитрони – еквивалентът на антиматерията на електроните.

„Вече знаем, че гръмотевиците и светкавиците излъчват гама-лъчи и предполагаме, че реагират по някакъв начин с ядрата на всички елементи в атмосферата“, обяснява Теруаки Еното от университета в Киото, който ръководи проекта и допълва: „През зимата западната крайбрежна зона на Япония е идеална за наблюдение на силни светкавици и гръмотевични бури, така че през 2015 г. започнахме да изграждаме серия от малки детектори за гама-лъчи и да ги поставяме на различни места по крайбрежието“.

Екипът от учени установява, че благодарение на инсталираните множество гама-детектори, те са успели да уловят ново и скрито до сега лице на светкавиците. По време на светкавица учените откриват три отделни гама лъчения. Първото е с продължителност по-малка от една милисекунда; второто е гама лъчение, което се разпада няколко десетки милисекунди; и накрая регистрират продължително излъчване с продължителност около една минута. Първото лъчение е от мълния, второто е от реакцията на неутроните в атмосферния азот, а третото е от разпадането на слаби неутрони и нестабилни азотни атоми, водещо до разпад на материята и създаване на източник на излъчване – позитрони. Тези освободени позитрони, които впоследствие се сблъскват с електроните при анихилиращи събития, освобождават дългите гама лъчи.

Съществуването на позитрона е теоричично предсказано като пряко следствие на уравнението на Дирак, описващо въртенето на електрона. Учавнението има две решения като едното решение, с което сме свикнали, описва електрона, докато другото описва позитрона. Дирак, известен със своята скромност и тих характер, попитан по-късно защо е пропуснал да обяви съществуването на позитрона още през 1928 година, казва: „чиста страхливост“.

инфо: portal12.bg

Вижте още:

Какви са очакванията в науката за 2017?

Учените: Вселената не би трябвало да съществува

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Неразгаданата загадка на антиматерията

10-те най-скъпи материала в света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.