Защо мозъкът ни вижда човешки лица навсякъде

pixabay.com

Необходимостта ни бързо да определим „приятел или враг“ е родила интересен страничен ефект

Независимо дали виждате гневно лице в ствола на дърво, тъжния образ на мъж на Луната или лика на Исус Христос върху препечената филийка, досега учените не са разбрали какво точно прави мозъкът, когато обработва визуални сигнали и ги интерпретира като представяне на човешко лице.

Това е толкова често срещано явление, че едва ли се замисляме защо човешкият мозък ни кара да виждаме човешки лица, там където тях ги няма. Досега учените не са разбрали точно как точно действа мозъкът, когато обработва визуални сигнали и ги интерпретира като човешко лице.

Невролозите от Университета в Сидни, в свое неотдавнашно изследване, публикувано в Бюлетина на Society B Royal, обясняват как идентификацията и анализът на реални човешки лица от мозъка ни се осъществява от същите когнитивни процеси, които разпознават илюзорните лица.

Тази грешка на мозъка ни е известна като „лицева пареидолия“. Това е толкова често срещано явление, че приемаме идеята за откриване на лица в обекти за „нормална“. Мозъкът е разработил специализирани невронни механизми за бързо откриване на лица и използва общата структура на лицето като пряк път за бързо откриване.

Ние не само си представяме лица, ние ги анализираме и им придаваме емоционални качества. Изследователите казват, че правим този дълбок анализ на неодушевени обекти, защото като социални същества не ни е достатъчно просто да фиксираме: „да, това е лице“, трябва ни да знаем защо това лице е усмихнато или тъжно.„Имаме необходимост да „разчетем“ самоличността на лицето и да различим изражението му. Приятел ли е или враг? Щастлив ли е ликът или тъжен, ядосан, излъчващ болка?“ – обяснява психологът Дейвид Алаис, водещ автор на изследването.

„Да виждаш лица в облаците е нещо повече от детска фантазия“ – смята професорът. „Когато обектите изглеждат убедително, „показвайки“ човешки образ, това е нещо повече от интерпретация: те наистина управляват мрежата за разпознаване на лица в мозъка ви. Дали облакът ви се мръщи или ви се усмихва, зависи от вашата вътрешна нагласа. Системата работи според вашите настроения. За мозъка няма значение дали образите са фалшиви или реални. Всички лица се обработват по един и същ начин.“

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Мозъкът – наш приятел или наш враг?

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Откритие: Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.