Най-безумните съдебни битки в историята

съд

Когато чуем за съдебни дела, много от нас се сещат за адвокати в скъпи костюми, които се опитват да проведат делата си в тържествени съдебни зали. Всичко изглежда толкова сериозно, изпълнено с драматични въпроси в търсене на истината.

Разбира се, тази представа ни е изградена от многото адвокатски филми, заливащи ни от телевизионния и кино екран. За сблъскалите се с българското правораздаване реалността е малко по-различна.

Факт е обаче, че най-лудите съдебни битки в историята идват от там, откъдето идват и филмите и сериалите – САЩ. Наскоро там нашумя случаят, в който недоволен клиент опита да съди Ред Бул за фалшив маркетинг, след като е открил, че енергийната напитка не му е дала крила.

Не е изненадващо, че той твърди, че напитката не е усъвършенствала физическата или интелектуалната му мощ, дори и след десетилетие пиене. Ето още няколко нелепи примера за най-безумните съдебни битки в историята.

Кражба на божествени сили

През 2005 г. жителят на Минесота Кристофър Ролер завежда дело на илюзиониста Дейвид Копърфийлд за 50 млн. долара. Ролер е убеден, че Копърфийлд краде божиите сили, за да реализира неморaлни печалби чрез тях. По време на спора Ролер се обръща към репортерите, за да ги информира, че ще оттегли делото, ако Копърфийлд може да докаже как е извършил магията си, без да използва Божиите сили.

След отхвърлянето на делото му Ролер подава заявление за патент за изключителни права за използване на божествени сили на Земята. Човекът твърди, че той е божествена цялост и че други получават неетични финансови печалби от използването на своите правомощия. Бившият ядрен инженер от американския военноморски флот заявява в своята молба, че е разбрал потенциала на своя свръхестествен дар, когато забелязал, че милиони духове влизат в душата му през 1999 г. Очевидно, заявката за патент е отхвърлена.

Работата е прекалено скучна

В началото казахме, че повечето абсурдни съдебни битки са в САЩ, но истината е, че има такива и в другите части на света. Пример за това е заведеното през 2016 година дело от служителя Фредерик Дешнард срещу бившия му работодател за 360 000 евро за това, че работата му е прекалено скучна. В иска се срещат определения като ад и кошмар, за да се опише колко безинтересна е професията. Ответникът е бил френският парфюмерист Интерпарфюмс, където

Дешнард е служител в продължение на осем години, преди да стане очевидно, че е принуден да напусне заради повишени нива на скука. В съда той разказва, че според него компанията умищлено е направила работата му скучна, за да се освободи от него. Интересен факт е, че съдът приема делото и то все още се води.

Грешна прогноза за времето

Случвало ли ви се е да се подлъжете от прогнозата за времето? Най-вероятно да. Какво друго можете да направите освен да споменете семейството на синоптиците и да продължите деня си. Не така стояли нещата при израелката Асме Рихтер. Тя имала подобно неприятно преживяване. Въпреки това, вместо да продължи деня си, тя завела съдебно дело срещу телевизионния канал, излъчил прогнозата за времето, за злоупотреби.

След като изслушала прогнозата за времето, където се казвало, че денят ще бъде слънчев, тя излязла от дома си леко облечена. Разразила се буря и дамата се разболяла от грип. Рихтер пропуснала четири работни дни и дала 38 долара за лекарства. За компенсация посикала от съда телевизията да я обезщети с хиляда долара за стрес и пропуснати ползи, както и извинения от дежурния синоптик. За да избегне лошата реклама, телевизионната станция сключила извънсъдебно споразумение и платила на жената 1000 долара, а синоптикът й се извинил официално в ефир.

Делото за миризливите крака

Morkadis

През 1999 г. холандският студент Теунис Тенбрук бил изгонен от университета Еразъм заради миризмата на краката му. Не е шега. Той бил отстранен от институцията на основание, че миризмата на краката му е попречила на учениците и учителите да се съсредоточат и вече не могат да бъдат около него.

Младежът, който е изучавал философия по време на инцидента, завел дело срещу учебната институция, така че да може да бъде възстановен. След десетгодишна борба в съда съдията постановил, че университетът трябва да възстанови студента и да се научи да се справя с уханието на неговите крака.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Има ли полза от затворите?

10-те най-абсурдни затворнически присъди

6 случая на любов сред осъдените на смърт

15 поразителни забрани и ограничения в Северна Корея

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.