10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

Най-много сред тези селища са руските

Ето една селекция от тъмни градове и други населени места по света. Те варират от 10 до 1 място, като средният брой слънчеви часове на година намалява с нарастването на числото. Нека видим кои са:

10. Мурманск, Русия

1715 часа слънчева светлина годишно

pixabay.com

Мурманск е най-големият град на Земята отвъд Арктическия кръг. Въпреки това, през зимата температурата понякога се повишава дори до -10 градуса, което, видите ли, не е много студено. Но истинският тест за човек от по-южните райони на планетата може изобщо да не е климатът, а доста малкия брой слънчеви дни и часове.

9. Кируна, Швеция

1680 слънчеви часа годишно

Снимка: pochivkablitz.bg

Емблемата на този град изобразява бяла птица. Така се превежда името на този град. На тези места винаги е била развита минната индустрия. И в миналите векове тази индустрия често се е свързвала с алхимията. Бялата птица се счита за проводник, свързващ тези две сфери. Кируна се намира на сто и петдесет километра северно от Арктическия кръг. Слънчевите лъчи идват тук от май до юли и доста рядко през други месеци.

Снимка: pochivkablitz.bg

8. Южно-Курилск, Русия

1662 слънчеви часа годишно

Този студен град с мрачна мъгла и дълги нощи в края на деветдесетте години на миналия век беше обект на спорове на Курилските острови между Русия и Япония.

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

7. Джуно, САЩ

1540 слънчеви часа годишно

Този град е най-голямата щатска столица в Америка. От 8,430 квадратни километра обаче само 1% са населени. Останалата част от района е заета от планини, върху които растат почти непроходими гори. Тук евентуално живеят пещерни тролове, които не страдат от депресия от липсата на слънчева светлина през по-голямата част от годината.

6. Кьолн, Германия

1504 слънчеви часа годишно

pixabay.com

Този най-стар и най-голям културен център в Германия величиствено се нарича Рейнска митрополия. Всъщност името е оправдано. С изключение на един недостатък: недостиг на слънце.

5. Бирмингам, Великобритания

1364 слънчеви часа годишно

pixabay.com

Местните жители на този втори по големина град в страната трябва да се примирят с доста рядката поява на ярко слънце на небето. Но хората от Бирмингам все пак обичат своя град, защото климатът тук е доста удобен за живот.

4. Принц Рупърт, Канада

1230 слънчеви часа годишно

Снимка: pochivkablitz.bg

Не всеки може да разбере местните жители на този тъмен пристанищен град в Британска Колумбия на бреговете на Северния Тихи океан. Постоянните дъждове и вечната тъмнина са отлични условия Ктулху от разказа на Хауърд Лавкрафт да излезе от крайбрежните води.

3. Николское, Русия

992 слънчеви часа годишно

Снимка: pochivkablitz.bg

Слънцето е рядък гост в този град, който в момента е единственият в доста големия алеутски регион. И само истинските алеути, които живеят тук, успяват да се адаптират към местните климатични условия.

2. Торшавн, Дания

884 слънчеви часа годишно

pixabay.com

Очевидно тази столица на Фарьорските острови никога не е виждала слънчеви панели. В крайна сметка този град е признат за най-тъмното селище в целия свят. Но това не пречи на местното население да обича много своя град: има доста висок стандарт на живот.

1. Олонкинбюен, Норвегия

823 слънчеви часа годишно

Снимка: pochivkablitz.bg

Да, именно на това село тържествено представяме първенството за най-тъмното селище на планетата. Намира се на остров Ян Майен между Гренландия и Норвежко море. Жителите в обичайния смисъл на думата не живеят тук. Само персоналът, обслужващ навигационната станция за дълги разстояния.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Топ 16 на най-древни градове в Европа

Най-загадъчните древни градове

5-те най-странни градове в света, където не всеки се осмелява да отиде

Един съсвем различен свят – красивите градове, погледнати отгоре (СНИМКИ)

Градовете-призраци в Китай – празни небостъргачи насред нищото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.