7 зловещи разкрасяващи процедури от миналото

 

корсет

Когато четем за странностите на доброто старо време, цъкаме възмутено с език и мислим, че сме помъдрели. Но и днес много жени са готови да претърпят какви ли не болезнени и не съвсем безопасни козметични процедури, за да изглеждат добре. Ето няколко примитивни средства за красота, които са почти толкова плашещи, колкото и днешните.

1. Корсети

Знаете ли какво наистина отблъсква мъжете? Здравословната подредба на вътрешните органи. Ето защо са избили толкова китове през ХІХ век: жените да използват костите, за да поставят далака си в по-привлекателна позиция. Ако трябва да сме честни, корсетът дълго време е бил част от дамския гардероб и повечето жени не го стягали до степента, в която причинява телесни повреди. И все пак, как мислиш, че ще си намериш съпруг, ако не стегнеш малко тия дробове…

2. Пиене на арсен

Малко преди началото на ХІХ век се разпространила практиката да се пие арсен – за „цъфтящ тен, брилянтен поглед и пълнокръвен вид“. Естествено, имало правила: взима се само при растяща луна, само по едно зрънце в началото (докато придобиете резистентност) и ако някога спрете, умирате. Но имало и недостатъци. Причинявал гуша – арсенът не позволява йодът да се абсорбира в щитовидната жлеза – и понякога смърт.

3. Тения

Отслабването може да е не само опасно, но и… наистина гадно. Яйцата на тенията, взимани под формата на хапчета, се излюпват и се закрепват в червата на бедния закръглен гостоприемник. Те изяждат хранителните вещества, които иначе биват обработени от храносмилателната система на гостоприемника. Той слабее, а тенията расте, добивайки понякога огромни размери. Имало е и специални процедури за премахването й, но нека спрем дотук.

4. Смаляване на стъпалата

2

Нормално е историците да сметнат, че Пепеляшка идва от Китай. Малко други култури биха решили, че една жена може да има крака с такъв уникален размер, че да я различава от всички жени в селото. Но миналото хилядолетие в Китай това било напълно възможен сценарий. Традицията води началото си от десети век. Пръстите на краката на малките момиченца били подгъвани под стъпалата и стягани възможно най-здраво, което повечето пъти включвало и чупене на костите. Краката се сгъвали така дълбоко, че врасналите нокти и инфекциите били само част от проблемите. (Мъжете никога не виждали тази част: дори и насаме със съпрузите си жените винаги държали краката си обути в красиви малки обувки). Тази практика трайно осакатявала момичето, но такава била и целта  – поклащащата се походка и кукленските крака били сигнал, че дамата е богата и изнежена – не се налага да работи. Практиката изчезнала напълно едва с комунистическата революция от 1949 г.

5. Радиоактивна козметика

През 30-те години на ХХ век френски производител на декоративна козметика използва ториев хлорид и радиев бромид за екстра тонус. Помадата „стимулира жизнеността на клетките, подобрява кръвообращението, укрепва кожата, премахва мазнините, спира образуването на разширени пори, лекува пъпки, зачервявания, пигментация, спира стареенето и изглажда бръчките, запазва свежестта на тена“… и ви убива.

6. Беладона

Morkadis

Неслучайно името на отровното растение в превод означава „красива жена“. Дамите го капели в очите си, което карало зениците да се разширяват – невинните разширени зеници са секси. А дълготрайната употреба води до слепота.

7. Оловна пудра

18 век бил тежък за лицето. Човек трудно можел да се измъкне от шарката. Тя оставяла белези, а най-добрият начин за прикривене на белезите била пудрата за лице с оловен прах. Евтина и лесна за приготвяне; покрива добре и има копринен блясък. Но, уви. Постепенно настъпват трайни изменения в мозъка, парализа, и една по една всички системи в тялото отказват. Но дотогава имате прекрасна белоснежна кожа.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.