7 призрачни места, които приличат на сцени от научна фантастика

Силно индустриализираният ни свят е създал обширни лабиринти от стомана, бетон и… боклук. Много боклук. Когато течението за човечеството промени посоката си, нещата, които някога са били от най-голямо значение, са оставени да вехнат сред природата. Но когато попаднеш в някой от тези светове на ръжда и тетанус, чувството е сякаш си прескочил в странна нова ера, където бъдещето е миналото и миналото е… древното минало. Понеже взехме да се объркваме, направо ви представяме 7 футуристични изоставен места.

Югославските паметници

Югославските паметници 1

Когато забележите нещо такова в далечината, знаете, че сте преминали през звезден портал в някой далечен свят или, че машина на времето ви е изпратила на бъдещата Земя. А може пък и това самото да е машина на времето. Или… или просто паметник.

Югославците са почитали и идолизирали жертвите по времето на Втората световна война с подобни паметници и така са се родили хиляди монументи из цяла Югославия. Очевидно единственото правило при тези паметници е било да са възможно най-странни.

Югославските паметници

Югославската мечта обаче среща края си в началото на 90-те, когато и самата страна потъва. Повечето от паметниците са разрушени, но много от тях все още стоят изоставени сред Балканите, като изгубени във времето.

Енергомаш – Москва

Енергомаш

Погледнете това. Очевидно е ядрото на Звездата на смъртта. Всеки момент Хилядолетният сокол ще премине от тук, за да превърне това чудо в нереалистично мощна експлозия и всички ивоки ще празнуват.

Всъщност снимката е направена неотдавна и то в нашата галактика. Оказва се, че планините от индустриални отпадъци, оставени от бившия Съветски съюз са родили култура на подземния изследовател. Благодарение на готин руски закон, според който влизането не се счита за взлом, стига да има отворена врата или разбита порта, сега стотици руснаци обикалят сред камари от съветска ръжда с надеждата да открият някое изхвърлено порно. На чело на това движение е Лана Сатор, която документира приключенията си на своя акаунт в LiveJournal.

Снимките са направени от Сатор и нейни приятели, които са се промъкнали в държавната станция на Енергомаш близо до Москва. Може да ви звучи като фабрика, която произвежда най-кофти енергийната напитка в света, но всъщност целта й е била изпробването на ракети – големи ракети.

Бузлуджа – България

Бузлуджа

Това сигурно е отдалечена имперска база на планетата Хот. Но чакайте малко, не бяха ли бунтовниците, които имаха база там? И докато сме на въпроса, тази огромна емблема със звезда определено не е от филма.

Morkadis

Огромната сграда всъщност може би разпознавате като паметника Бузлуджа, близо до Шипка. Той невинаги е бил така западнал и покрит със сняг, но дори в най-добрите си дни е изглеждал като нещо излязло от научнофантастичен филм на 80-те.

Паметникът е създаден, защото през 1891г там група българи са се събрали тайно, за да основат социалистическа партия. Десетилетия по-късно Втората световна война оставя цяла Източна Европа в ръцете на Сталин и комунистите превземат властта. За да отбележат срещата от 1891г, от партията изграждат огромна летяща чиния от бетон на върха на планина насред нищото. Само 10 години след отварянето си през 1981г пада Желязната завеса, а с нея и комунистическото правителство на България. Паметникът е изоставен, а от тогава българите демонстрират колко много им пука за социалистическите идеали.

Супер самолети – Русия

1

Ах, този Съветски съюз! С неговия комунизъм, ядрени ракети и разбили се космически кораби. Как иначе бихте обяснили това нещо? Очевидно се е озовало там, след като два от осемте светлинни двигателя са отказали на път за Голямата мечка, принуждавайки го да се разбие на нашата планета. Така би изглеждала катастрофата в Розуел, ако беше станала в Русия, а не в Ню Мексико, а извънземните са били от работническата класа и са имали ненаситен фетиш към двигателите.

Това са останките от чудовищния екраноплан Лун. Създадено да се носи по повърхността на водата, прегазвайки всичко по пътя си, това превозно средство е тежало 380 тона, имало е размах на крилете 45м и е разполагало с шест противокорабни ракети.

2

Но военните машини не са единствените неща, претърпели епични трансформации в Съветския съюз. Градският транспорт също е изглеждал сякаш върви по междугалактически маршрут. Руският хидрофойл Метеор например е изглеждал като излязъл от комикс с Бъкс Роджърс и е паднал насред гората, за да изгние.

АЕЦ Хартсвил – Тенеси

3

Когато във видео игрите видите такава дупка с осем симетрични пътеки към нея и зелена гадост навсякъде, нищо хубаво не се случва. Или ви хвърлят да проверите какво има долу, или някое извънземно гигантско чудовище ще изскочи всеки момент.

Добре дошли в една от малкото изоставени АЕЦ на планетата – Хартсвил в Тенеси. За нея са били похарчени милиарди, преди парите за проекта да привършат и да са й теглили чертата преди дори да влезе в експлоатация. Сега охладителната кула си стои заспала, приканвайки всеки приключенец да я разгледа… или да я изкачи като Спайдърмен. И понеже реакторът никога не е активиран, можете да разглеждате спокойни, без да се притеснявате, че ще ви порасне някоя допълнителна ръка или око.

Пиесток – Англия

4

Гледка като тази може да се обясни само по един начин: тази дупка ще изстреля унищожаващ планети лъч на смъртта и само вие можете да я спрете. Ако стоите толкова близо, вероятно вече сте се отървали от лошия и сте изрекли изтърканите си реплики, така че сега трябва да срежете правилната жичка и да хакнете компютъра, за да качите вирус, преди вие и всички останали да се превърнете в цветна пара.

Пред очите ви всъщност е Test Cell 3, камера за тестване на ракетни двигатели в Пиесток. Това е секретна сграда, построена от британците през 1949г и изоставена през 2000г. Там би работел истинския Кю, ако той проектираше огромни ракетни двигатели и притежаваше манията на Ридли Скот по тръбите.

Дори Холивуд е забелязал, че Пиесток е една готова филмова площадка. Точно срещу Test Cell 3 са построили яка, футуристична врата, която са използвали специално за филма „Сахара“ (Sahara).

Подслушвателната станция Тюфелсберг

5

Тази сграда води началото си от Втората световна война, когато Битката за Берлин изравнява по-голямата част от града със земята. Нещо трябвало да се направи с всичките тези отломки, преди да може да се издигне града наново, така че Съюзниците решили да ги използват, за да погребат бившия Нацистки механотехникум.

Щом всички камъни били събрани и натрупани на камара, решили да създадат Тюфелсберг (или Дяволската планина), което станало най-високата точка в Берлин – 115-метров изкуствен хълм, съдържащ 75 милиона кубика тухли, метал и скрап от целия град. След това, като последен жест към нацизма, Съюзниците издигнали огромна сграда на върха на хълма.

Всъщност това е подслушвателна станция, изградена от американската агенция за национална сигурност по време на Студената война. Дяволската планина, като най-високата точка в Берлин, се оказала идеалното място за подслушване на руснаците. След края на войната обаче, ежедневието на руснаците станало по-малко интересно и сградата е изоставена. Какво точно е ставало там, когато станцията е работела, остава засекретено.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Снимки със загадъчни истории

Победете скуката с тези снимки на най-цветните места на Земята

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

Изоставени обекти, „превзети“ от природата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.