Българин направи карта на потъналите кораби

картаКрай родното крайбрежие е пълно с потънали кораби. На дъното лежат военни, търговски, дървени и железни плавателни съдове. За някои от тях се знае много – къде точно се намират, защо и как са потънали. За други информацията е оскъдна, а фактите около корабокрушението остават загадка. Едва ли някой може да каже колко точно кораби и подводници лежат на морското дъно. „Може да са 1000, или 2000“, смята любителят водолаз Владимир Живков, който е геолог по професия.


След повече от 15 години проучване на морското дъно, софиянецът създаде карта на потъналите край родното Черноморие кораби, заедно със справочник към нея. Описани са 77 обекта – потънали кораби или останки от кораби, разбили се в крайбрежните скали основно през XX век.

Корабите, които никога не пристигат в пристанище и остават завинаги край българския бряг, са описани по местонахождение, националност, технически параметри, година на спускане на вода и причина за потъване.

3

Владимир Живков

„Задачата е грандиозна, защото и българското Черноморско крайбрежие се оказа един от големите „капани за кораби“ кaто Goodwin sands, Sable island, или Керченския проток, както твърдят великите изследователи на морските катастрофи Лев Скрягин и Clive Cussler“, пише авторът в увода към книгата.

Най-интересни са корабите, запазени цели. За жалост едни от най-хубавите кораби обаче са разбити, сподели Живков. Пример за това е намиращият се до Маслен нос товарен параход „Жак Фресине“. Френският кораб потъва през 1929 г. на около 30 метра от сушата. От години е обект на кражби, като през април 2012 г. банда от 12 души беше спипана да вади метал от потъналия кораб. До половината от описаните кораби Живков се е спускал лично.

Признава, че при създаването на картата е ползвал информация и от търсачи на метали.
Данни за местоположението на корабите е ползвал и от други източници. Владимир Живков смята, че лежащите на дъното кораби и подводници крият огромен потенциал за развитие на подводния туризъм край морските ни брегове. А в това отношение можем да се поучим от опита на Египет и Гърция, където подводният туризъм е на почит и носи сериозни приходи.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.