Как Луната влияе на тялото ни

лунаКак всяка фаза на Луната  влияе на нашето тяло

Едва ли има някой от нас който да не е чувал за лунната диета, или за различни здравни ритуали, изпълнявани при определени фази на Луната.Какво означава обаче всичко това и имаме ли обяснение защо Луната влияе на тялото и защо нашето здраве се обвързва с лунните цикли?

Още от дълбока древност хората са наблюдавали и познавали добре движението на небесните тела и тяхното влияние върху техния живот както на макро, така и на микро ниво. Древните, за разлика от нас са изучавали нещата отвън навътре, т.е. от големия мащаб към малкия; от Вселената към отделния човешки организъм. В днешно време сме поставили човека в центъра, изучавайки го от ниво клетка към ниво организъм, и изключвайки външните фактори които му оказват влияние. Този начин ни дава един наистина детайлен поглед върху нещата, който за съжаление се оказва неочаквано повърхностен.

Нашият естествен спътник има определени фази, свързани с осветяването й от Слънцето и това как се наблюдават от Земята. Няма никакъв спор по въпроса, че тези фази оказват влияние върху световния океан под формата на приливи и отливи чрез колебания в гравитационните сили.


След като 70% от теглото ни е вода, защо ни е толкова трудно да приемем че фазите на луната влияят и върху човешкият организъм? Това важи с особено голяма сила за женския организъм, чийто менструационни цикли са също обвързани с луната.

Разбирайки точно фазите на луната и техният ефект върху нас, можем да планираме ежедневието си така, че да ни носи повече здраве и да ни зарежда с енергия.

Фазите на луната са няколко, като тези, които ни оказват най-голямо влияние са Новолуние и Пълнолуние.

Новолуние е тогава, когато луната е обърната с тъмната си страна към Земята и обикновено не може да бъде видяна, тъй като се намира между Земята и Слънцето. Това е времето на отливите в световния океан. Във вековните традиции на йога, това е моментът, в който енергията апана, която отговаря на последната фаза на издишането, елиминационните и прочистващи процеси в тялото, е най-висока.

Изхождайки от тези знания, можем лесно да се досетим, че времето от деня след пълнолуние, до новолуние, т.е. времето на намаляваща луна, е най-подходящото за провеждане на очистителни процедури, като гладуване, детоксикация и други, свързани с изхвърляне на отпадни вещества и токсини от тялото. Това е и времето, когато най-лесно успяваме да понижим теглото си.

Пълнолуние е момента, в който Земята е между Луната и Слънцето. Тогава в повечето случаи можем да видим целият и диск. Това е времето на приливите, времето когато жизнената енергия прана, която ни дава жизнената енергия, е с най-високи нива.

Пълнолуние и времето на нарастваща луна (след новолуние) е момента, в който хранителните вещества се усвояват най-пълноценно. Това е и времето, когато ще имаме най-голям ефект от приеманите хранителни добавки или лекарства, затова е добре да сме внимателни с това, което приемаме по това време. При нарастваща луна и пълнолуние, гравитационните сили започват да ни оказват по-голямо внимание и можем да се сдобием с някой килограм отгоре. Тук е времето, когато няма да постигнем добри резултати от диетите и разтоварващите режими.

През дните на Пълнолуние и Новолуние е възможно да изпитате сериозни колебания в нивата на жизнената си енергия или неразположение, така че може да се окаже добра идея да пропуснете физическата дейност предвидена за деня.

Дори и да не вярвате на „лунните съвети”, можете да направите експеримент със себе си и да прецените за себе си дали е добра идея да уважавате движението на небесните тела в ежедневния си живот или не.

Вижте още: 

Хокинг: След 50 години ще живеем на Луната и ще изследваме Марс

инфо: http://www.svoizbor.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Tihomir 10 години ago
  2. Flashman 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.