Китайският луноход изпрати първите си снимки

Китайският космически апарат изпрати първите си снимки от Луната.

Успешната мисия е част от плана на Китай да покори върховете на световната наука и технология, а космическата мисия е с „мирни цели“. Това съобщиха от държавната администрация по наука, технологии и промишлеността на държавната отбрана.

Снимките, разпространени от китайската информационна агенция Синхуа, показват космическия апарат в Залива на дъгите, а соларните панели на апарата са отворени за генериране на енергия. Сребристият апарат се казва „Юйту“ или Нефритения заек, на името на любимеца на богинята на луната в китайската митология, пише „Новинар“.


Китай изпраща първия тайконавт в Космоса преди цяло десетилетие и така става третата държава с успешна мисия до Луната след САЩ и бившия Съветски съюз. Приземяването на космическия апарат е от ключово значение за програмата на Пекин, която включва планове за постоянна орбитална станция до 2020г. и изпращането на човек на Луната. За Китай тези проекти са символ на ръста на страната на световните пазари и технологичния напредък.

Една от главните цели за изпращането на лунохода е проучването за природните богатства на Луната. Смята се, че на Луната има залежи от уран, титан и различни минерали. Според експерти, изключително високата цена на подобни мисии прави проектите за добив на изкопаеми икономически неосъществими.

Прочетете още:

Хората вече са живели на Луната

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.