Лечебните свойства на джинджифила

 

1Джинджифилът с право е наречен господарят на подправките в Индия

 

Обикновено той присъства във всяко едно ястие в Индия и затова там го наричат господарят на подправките. Има тръпчив вкус, притежава противовъзпалително действие и по време на ядене се получава усещането, че стига до всяка една клетка на тялото. Не случайно си е спечелил тази слава. Благодарение на противовъзпалителното си действие той помага на индийците и на чужденците посетили страната да възприемат вкуса на храната при първото им опитване на местната кухня.

 

Джинджифилът може да бъде от полза и за нас българите и ние откриваме най-малко 6 причини да го употребяваме най-редовно в кухнята си.

Според лекарите той лекува болки в стомаха, разстройство и гадене. Най-лесният начин за премахване на лошото гадене и храносмилане и болките в стомаха е като поне 1 грам сух джинджифил не прах да се разтвори във вряща вода или друга топла напитка и се изпие. Най-полезен е обаче ако се употребява в суров вид, който може да се добавя към различни ястия и особено подхожда по вкус на ястия от ориз, а също така и в чай.

Доказано е от изследвания, че джинджифилът е полезен при морска болест. Той може да помогне да пътувате комфортно, ако за целта сдъвчете като бонбони поне 2 резенчета от суров пресен джинджифил.

В едно проучване още през 1993 година се подчертава, че джинджифилът е полезен при респираторни и простудни заболявания и е силно отхрачващо средство. Той помага за пречистване на бронхите и дихателните пътища, с което помага да се подобри капацитета на белите дробове. За да изпитате незабавно ползата от него при тези здравословно проблеми е достатъчно да се попари в гореща вода и му добавите мед.


Джинджифилът успява да се пребори успешно с главоболие и мигрена, благодарение на противовъзпалителните си свойства.

Той помага и за очистване от глисти и различни паразити. Изследвания доказват, че джинджифилът има противоглистни свойства, чрез които унищожава глистите в червата. Благодарение и на стимулиращите функции в него и на други фактори като специални ензими, той е подходящ и за лечение при паразити.

Джинджифилът е полезен и при камъни в бъбреците – помага за изчистването им. Той притежава затоплящо действие и помага усилването на циркулацията като с това помага да се пречисти организма от токсините. За страдащите от диабет той помага като защитава бъбреците от диабетна нефропатия или отслабване на бъбречната функция.

Джинджифилът подпомага чернодробната функция и кръвообращението. Той помага за превръщането на холестерола в жлъчни киселини и предотвратява слепването на тромбоцити и оттам за превръщането им в съсиреци, които са вредни.

Благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект той помага да се облекчат ставните и мускулни болки. За целта са необходими поне няколко грама корен от джинджифил на прах или екстракт.

инфо: http://lechitel.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

7 коментара
  1. Л. Михнев 10 години ago
  2. Анонимен 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago
  4. Анонимен 10 години ago
  5. Анонимен 10 години ago
  6. Диана 10 години ago
  7. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.