Лечебните свойства на джинджифила

 

1Джинджифилът с право е наречен господарят на подправките в Индия

 

Обикновено той присъства във всяко едно ястие в Индия и затова там го наричат господарят на подправките. Има тръпчив вкус, притежава противовъзпалително действие и по време на ядене се получава усещането, че стига до всяка една клетка на тялото. Не случайно си е спечелил тази слава. Благодарение на противовъзпалителното си действие той помага на индийците и на чужденците посетили страната да възприемат вкуса на храната при първото им опитване на местната кухня.

 

Джинджифилът може да бъде от полза и за нас българите и ние откриваме най-малко 6 причини да го употребяваме най-редовно в кухнята си.

Според лекарите той лекува болки в стомаха, разстройство и гадене. Най-лесният начин за премахване на лошото гадене и храносмилане и болките в стомаха е като поне 1 грам сух джинджифил не прах да се разтвори във вряща вода или друга топла напитка и се изпие. Най-полезен е обаче ако се употребява в суров вид, който може да се добавя към различни ястия и особено подхожда по вкус на ястия от ориз, а също така и в чай.

Доказано е от изследвания, че джинджифилът е полезен при морска болест. Той може да помогне да пътувате комфортно, ако за целта сдъвчете като бонбони поне 2 резенчета от суров пресен джинджифил.

В едно проучване още през 1993 година се подчертава, че джинджифилът е полезен при респираторни и простудни заболявания и е силно отхрачващо средство. Той помага за пречистване на бронхите и дихателните пътища, с което помага да се подобри капацитета на белите дробове. За да изпитате незабавно ползата от него при тези здравословно проблеми е достатъчно да се попари в гореща вода и му добавите мед.


Джинджифилът успява да се пребори успешно с главоболие и мигрена, благодарение на противовъзпалителните си свойства.

Той помага и за очистване от глисти и различни паразити. Изследвания доказват, че джинджифилът има противоглистни свойства, чрез които унищожава глистите в червата. Благодарение и на стимулиращите функции в него и на други фактори като специални ензими, той е подходящ и за лечение при паразити.

Джинджифилът е полезен и при камъни в бъбреците – помага за изчистването им. Той притежава затоплящо действие и помага усилването на циркулацията като с това помага да се пречисти организма от токсините. За страдащите от диабет той помага като защитава бъбреците от диабетна нефропатия или отслабване на бъбречната функция.

Джинджифилът подпомага чернодробната функция и кръвообращението. Той помага за превръщането на холестерола в жлъчни киселини и предотвратява слепването на тромбоцити и оттам за превръщането им в съсиреци, които са вредни.

Благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект той помага да се облекчат ставните и мускулни болки. За целта са необходими поне няколко грама корен от джинджифил на прах или екстракт.

инфо: http://lechitel.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

7 коментара
  1. Л. Михнев 9 години ago
  2. Анонимен 9 години ago
  3. Анонимен 9 години ago
  4. Анонимен 9 години ago
  5. Анонимен 9 години ago
  6. Диана 9 години ago
  7. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.