Скоро магнитните полюси на Слънцето ще разменят местата си

слънцеНа всеки 11 години Слънцето обръща поляритета на магнитнот си поле – юг и  север сменят местата си. Това събитие засяга цялата слънчева система.

Въпреки че точният механизъм, който лежи в основата на тази промяна все още не е напълно разбран от учените, изследователи от  Stanford“s Wilcox Solar Observatory ежедневно следят магнитното поле на звездата от 1975 г., и могат да определят точно кога това ще се случи.

Това ще бъде четвъртата смяна на полярността на Слънцето откакто се водят наблюденията.

Новата полярност по време на 11 -годишния слънчев цикъл се създава чрез   петна – области с висока магнитна активност,  които се появяват в близост до екватора на повърхността на Слънцето. В рамките на месец петното  расте и постепенно това магнитно поле мигрира от екватора към един от полюсите на Слънцето. Движейки се към полюса, новата полярност разрушава съществуващата   там обратна полярност. Магнитното поле постепенно  намалява до нула и след това се възражда , но с обратна полярност .


Поради смяната на полюсите слънчевата хелиосфера  „се разтяга“ далеч отвъд Плутон. По време на  смяна на полярността Слънцето  е на върха на своята активност, която се характеризира с увеличаване на броя на слънчевите петна, както и с увеличаването на броя и силата на слънчевите изригвания.

Променящото се магнитно поле на Слънцето  и емисиите на заредени частици могат да взаимодействат със собственото  магнитно поле на Земята, един от признаците е  увеличения брой на магнитни бури и северни сияния.

Ефектът от това се забелязва и на други планети. Започват  бури на Юпитер, на  Сатурн – северни  сияния.

инфо: nepoznato.energetika-bg.co

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.