Mозъка има механизъм за включване и изключване на съзнанието

мозък

Всеки един от нас губи съзнание редовно: това състояние е наречено сън. Но учените не са състояние да разберат каква част в мозъка работи, когато сме будни и когато не сме. Сега те очевидно са решили загадката – съвсем случайно, в хода на наблюдения на пациентка с епилепсия. Експерименти с електронна стимулация на мозъка позволили на учените да активират и деактивират този своеобразен ключ.

По време на проучването на мозъка на пациентка с дълбочинни  електроди, изследователи от George Washington University, поставили един от тях в клауструма – тънък слой от неврони, разположени между основните структури на мозъка. Този участък никога преди не е бил проучван с дълбочинни електроди.


Когато в тази област бил  насочен високочестотен електрически сигнал, пациентката загубила съзнание: за разлика от епилептичен припадък, когато човек моментално спира всяка активност,  тя започнала да се  „забавя“, да говори все  по-тихо и да се движи все по-бавно, до пълна неподвижност, по време на която тя не отговаряла на въпроси, както и на визуална стимулация. Технически погледнато, тя била в безсъзнание и напълно се върнала към нормалното си състояние, без никакви спомени за това време, веднага след като електрическата стимулация била преустановена.

Това откритие има голям потенциал за приложение при пациенти с епилепсия или гранични състояния на съзнанието, но сега е в много ранен етап: към днешна дата този „ключ“ е тестван само върху един човек.

Вижте още:

СПОРЕД НЯКОИ ФИЗИЦИ ВСЕЛЕНАТА Е ГИГАНТСКИ МОЗЪК

инфо: http://nepoznato.energetika-bg.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Слави 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.