Астрономи откриха най-голямата звезда във Вселената

звездаРадиусът на небесното тяло надхвърля 1500 пъти този на Слънцето

Астрономи от Европейската южна обсерватория са открили най-голямата към този момент звезда във Вселената. Статията на учените ще бъде публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщи Phys.org.

Радиусът на небесното тяло, получило обозначението W26, 1500 пъти надхвърля този на Слънцето. Освен това звездата е и една от най-ярките, които са наблюдавани до момента.

Откритието е направено с помощта на телескопа VLT. W26 се намира в съзвездието Олтар (Жертвеник), разположено на 16 000 светлинни години от Земята. Звездата се отнася към класа на т.нар. червени свръхгиганти и е в групата на масивните звезди, които отдавна привличат вниманието на астрономите.

Изследователите са открили около звездата облак с йонизиран водород. Заедно с данните за самата звезда (например изменението на спектъра на излъчване) това според учените показва, че свръхгигантът се намира в последния етап от еволюцията си. Астрономите твърдят, че наблюдението на W26 ще помогне да се научи повече за последните дни на подобен род небесни тела.

Според астрономите строежът на облака около звездата напомня на тази около останките от свръхновата SN 1987A. Тя се намира в галактиката спътник на Млечния път – Големия Магеланов облак.

Светлината от нейното избухване достигна Земята на 23 февруари 1987 година.

източник: dnes.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.