Астрономи засякоха чудовищна планета в дълбините на Галактиката

Осем пъти по-масивна от Юпитер, планетата е достатъчно голяма, за да изкривява светлината

kosmosАстрономи откриха гигантска планета, обикаляща около далечна звезда благодарение на един от странните ефектите на Общата теория на относителността на Айнщайн.

С помощта на ефекта на гравитационната леща учените успели да засекат далечния свят на разстояние от 25 хиляди светлинни години – дълбоко във вътрешността на Млечния път, информира „Дискавъри нюз“.

Изчисленията сочат, че новооткритата планета е осем пъти по-голяма от газовия гигант Юпитер.

Тя обикаля около малка звезда, чиито размери са три пъти по-малки от тези на Слънцето на разстояние от 4 астрономически единици (разстоянието между Земята и Слънцето). Според учените подобно малко разстояние показва, че в теориите ни за планетообразуването има неточности.

Досега се е смятало, че подобна конфигурация от малка звезда и гигантска планета, разположени на толкова малко разстояние една от друга, е изключително рядка. Самият метод, с който е отрита планетата – ефектът на гравитационната леща до момента е наблюдаван когато дадена звезда премине пред друга, по-далечна звезда. Тогава гравитационното поле на по-близката звезда изкривява светлината на по-далечната подобно на гигантска лупа и нашите астрономи наблюдават как за известен период по-далечната звезда започва да свети по-силно от обичайното.

Сега този ефект е бил наблюдаван при въпросната гигантска планета, която била достатъчно масивна, че да изкриви светлината от родната си звезда.

инфо: http://econ.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.