Очакват ни две лунни и две слънчеви затъмнения през 2014 г.

слънчево затъмнениеДве слънчеви и две лунни затъмнения ще има през 2014 година. Освен тях сред небесните събития ни очаква и прелитането на един астероид, ще можем да наблюдаваме и седем комети, твърдят астрономите от Новосибирск.

Слънчевите затъмнения ще бъдат на 29 април – пръстеновидно, и на 22 октомври – частично слънчево затъмнение. Напомняме, че за наблюдението на слънчевите затъмнения се изискват специални филтри.

Лунните затъмнения може да се наблюдават с невъоръжено око, а те са доказали, че могат да бъдат не по-малко зрелищни. За съжаление и двете пълни лунни затъмнения –  на 15 април и 9 октомври, няма да може да се наблюдават от България, тъй като ще бъдат през деня.

През 2014 година Уран и Нептун ще се разположат на небето така, че да бъдат достъпни за наблюдение. Особено ярки през следващата година ще са и Венера, Юпитер и Сатурн. Последният ще бъде подходящ за наблюдение през първата половина на годината.

инфо: http://inews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Svetlana Krasteva 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.