Ядем отровен мед

HoneyБългаринът яде отровен мед. Почти всичкият пчелен продукт, произвеждан у нас, на практика е замърсен. Само 1% е био, ако може сто на сто да се вярва, че притежанието на сертификат за биологичен пчелин гарантира наистина чист продукт.

А като цяло пчеларите ни произвеждат между 9000 и 12 000 тона мед годишно. 3000 от тях отиват за износ. От пчеларския бранш признават, че почти всичкият от малкото биологичен мед също заминава зад граница. Според производителите хората у нас нямали финансова възможност да купуват скъп и качествен мед.

Макар и трудно, биологичен мед се намира и у нас, като цената му в момента е около 17 – 18 лв. за килограм в специализираните магазини.

Според нормативните правила биологичното пчеларство елиминира всички възможни пътища за замърсяване на пчелния мед и пчелните продукти и това се контролира и се доказва със сертификат. При 99% от произведения роден мед обаче бариера за замърсителите няма.

Медът и останалите продукти на пчелите се замърсяват по два основни пътя – чрез околната среда и от пчеларя. От въздуха, почвата, водата, растенията в пчелните продукти попадат купища вредни вещества. Истински отрови като тежки метали, органични съединения и др. При пръскане на земеделските посеви много пчели директно умират отровени. Оцелелите пък пренасят от цветовете с нектара и цветния прашец пестициди направо в кошера. Така отровите срещу плевели попадат и се натрупват в меда.

От друга страна, естествената храна за пчелите е медът и пчелният прашец. Пчеларите ни обаче поголовно не спазвали правилата и хранели насекомите с всякакви заместители. Които освен че крият опасност за самите пчели – отслабват имунната им система, попадат и в продуктовия мед – този, който ядат хората.

Отрови се вкарват в меда и чрез лекарства за лечение на пчелите. Например синтетичните препарати за борба с опасната паразитна болест по полезното ципокрило вароатоза, причинявана от вид кърлеж, при предозиране са директно отровни за хората. Тези вещества се натрупват главно във восъка и прополиса – много използвани пчелни продукти, и ги правят силно опасни за здравето.

Чист мед – без никакво замърсяване, се прави изключително трудно у нас, признават пчеларите. Пчелинът трябва да е на поне 3 километра от промишлено замърсяване, от селскостопански терени, от пътища, даже и да не попадат под прелитащи самолети.

Пчелите пък трябва да се лекуват единствено с естествени илачи, а не с химия. Дори и кошерите трябва да са абсолютно безвредни – само от дърво и боядисани с безопасни бои. Такива, които са задължителни по стандарт за детските играчки.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.