Средиземно море се е образувало в резултат на огромно наводнение?

Minolta DSCСпоред учените Средиземно море, във вида, в който ни е известно днес, се е формирало преди около 5,3 млн. години, когато водите на Атлантическия океан в резултат на неизяснено събитие прорязали Гибралтар и буквално залели огромния басейн.

Всъщност геолозите отдавна знаят, че преди 5,5–5,6 млн. години Средиземно море е било напълно изолирано от системата на Световния океан. Преди около 5,4 млн. години то е пресъхнало напълно, тъй като не се попълвало с вода.

Повечето учени са единодушни, че средиземноморският басейн се е образувал в резултат на движението на земната кора и пластините по нейната повърхност. Когато Средиземно море практически е завършило процеса на формиране в сегашния си вид, то на мястото на сегашния Гибралтар имало планини.

Но в резултат на все още неизяснени геологични събития преди около 5,3 млн. г. този горски масив значително потънал и водите от Атлантическия океан нахлули в Средиземно море.


Досега изследователите нямат данни колко дълго е протичал процесът на формирането на съвременното Средиземно море, както и къде именно първите води са проникнали в него.

Ново изследване на испански учени сочи, че за няколко хиляди години на мястото на сегашния Гибралтар възникнал 200-километров канал, през който започнала да постъпва вода от Атлантическия океан. До тези изводи учените стигнали въз основа на сеизмични данни.

Геолозите установили, че на първия етап водата постъпвала доста бавно, но след това с разширението на канала потокът се засилил. Изследователите твърдят, че до 90% от запасите вода в Средиземно море са постъпили само за няколко десетилетия, а в някои моменти скоростта на нахлуването на водата в морето е достигала няколко метра на ден.

инфо: http://infoobzor.net

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.