Ако се вгледате в огледалото, мозъкът ви създава въображаеми чудовища

огледало

Ако мозъкът ви се отегчи, той ще започне да си „измисля“ различни неща, за да ви уплаши.

Този феномен се нарича ефектът на Трокслер. Той се появява тогава, когато съзнанието се фиксира върху определен обект. Например като тази червена точка. Всичко в периферното ви зрение ще избледнее и накрая ще изчезне.

В случая „чудовището“ в огледалото представлява комбинация от вашето лице и отнасянето на съзнанието ви. Съществува изследване, проучващо хора, които са се вглеждали в огледалото при слабо осветление цели 10 минути.  Накрая 18 процента от тях казват, че са видели лицето на някакво животно. Други 18 – лицето на родител или роднина. Цели 50 процента казват, че са видели някакво изкривено чудовищно лице, взиращо се в тях самите.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.