Американски учени откриха неизвестни щамове на супербактерии

бактерия

Американски учени откриха във всеки трети пациент на болниците в тексаския град Хюстън неизвестни щамове на супербактерии, които са устойчиви на почти всички антибиотици, съобщи списание mBio.

„Откриването на този рядък щам на супермикроби в нашия град е изненадващо. Пневмококите са разпространена бактерия, която често предизвиква заболявания, и ние трябва бърдо да разберем как може да победим неуязвимостта й и да създадем нови ваксини, а също методики на лечение и диагностика на инфекциите“, заяви Джейм Мъсър от Методистката болница в Хюстън.

Последните години става все по-остър проблемът със супербектериите или с микробите, на които антибиотиците не им влияят. При това става дума както за редки възбудители на инфекции, така и за много разпространени и опасни патогени – примерно златистият стафилокок (Staphilococcus aureus) или пневмококът (Klebsiella pneumoniae). Възникна реалната опасност, че антибиотиците ще стават неефективни и медицината ще се върне към „тъмните векове“, допълва БГНЕС.

Учените смятат болниците и животновъдните ферми за основни „инкубатори“ на такива микроби. В тези ферми се използват антибиотици за ускоряване на растежа на животните. И в болниците, и във фермите са съсредоточени множество потенциални носители на инфекции, а също самите бактерии и антибиотиците, които ги карат да еволюират и да не позволяват на обикновените бактерии да изтласкат по-малко плодовитите супермикроби.

Мъкър и колегите му изследвали геномите на над 1700 разновидности на Klebsiella pneumoniae, открити последните 4 години в пациенти от Тексас, и установиха тревожна тенденция – примерно една трета от пациентите в болниците на Хюстън се оказаха носители на крайно опасния щам на пневмококите.

Този неизучен щам CG307 може да синтезира „противоотровата“ от всички антибиотици, наричани още „последната надежда“. В тексаските клиники той започна да се появява през 2015 година и неговият дял в популацията на болничните микроби продължава бързо да се увеличава.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.