Духове живеят в стара къща в родопско село

Югово

Тайнствени създания живеят в изоставена къща в родопското село Югово. Местните я наричат „Конака“. Духовете си имат и имена. Наричат ги Здравичките. Никой не знае откога датира вярата в тях. В селото ги почитат като светици. Не правят пакости, а искат да си играят. Историята им беше разказана в „На кафе“.

Духовете били млади на момичета. Понякога се явявали на сън на някоя от жените в Югово и искали нещо от тях. От баба София, когато била по-млада поискали да направи куклички от носни кърпи. Тя обаче не го направила и след седмица й се явили отново. Уплашена, жената вече ги направила и раздала на децата в селото.

„Не се знае откога е това поверие. То е свързано с жените в селото, с младите момичета. Основно са тачени от жените и то на определени празници“, каза кметът на Югово.

Бабите разказаха и един от ритуалите, които се правят в дните преди Архангеловден: „Направиш баница, занесеш я на кръстопът и запалиш две свещички. Изчакаш ги да изгорят, взимаш си яденето и го раздаваш в махалата“.

„Така правим и сега – събираме се и ядем, наричаме яденето на Здравичките“, допълни я баба Латинка.

Историята на Здравичките е проучена и записана от етнолозите. С тях може да се общува само в понеделник и сряда. Някога са били три такива къщи. Сега е само една. През 50-те години на миналия век семейство купило къщата и поискало да я бутне. Хората чули плач и стенания и не бутнали къщата.

инфо: pik.bg

Вижте още:

11 славянски духове или чудовища, които вероятно (не) познавате

Най-зловещите места в България, от които те побиват тръпки

Пордимският полтъргайст от 1989 г. остава необяснима загадка и до ден днешен

Прабабите ни наричали демоните „навлеци”

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.