Йелоустоун е на прага на изригване

йелоустоун

Йелоустоун ще изригне – тази новина се появява все по-често в медиите. Населението в района е обзето от толкова мащабна паника, че собствениците на сайта със сеизмичните индикатори всеки ден подновяват банер, на който пише: Йелоустоун не избухва. Запазете спокойствие.

 Страховете на американците за едно предполагаемо и твърде скорошно избухване са напълно оправдани. Йелоустоун е много по-различен от обикновените вулкани както с огромните си размери /до 70 км в диаметър/, така и по структурата си. Магменото огнище на гиганта се намира изключително плитко. Докато при обикновените вулкани то е на дълбочина от 10-30 км, то при Йелоустоун тези цифри са 8-16 км. Това означава, че гигантският мехур огнена магма е отделен от повърхността със сравнително тънка коричка. Дори леко увеличаване на налягането може да я разкъса и да отвори вратите към ада.

Колкото повече наближава моментът, в който ще изригне вулканът, толкова по-черни са прогнозите на учените. Според специалисти от Юта последиците ще са наистина ужасяващи. Всичко ще започне с мощна експлозия, която ще бъде придружена от земетресения до 10-та степен по Рихтер. Те ще бъдат съпътствани с потоци лава със скорост до няколкостотин километра в час.

Въздухът над Йелоустоун ще бъде изпълнен със стотици кубически километра пепел. Хората в огромен периметър около вулкана ще умрат, задушени от дим и сероводород. За отрицателно време от лицето на Земята ще бъдат изтрити щатите Айдахо, Монтана, Уайоминг и Айова. В озоновия слой ще се появи огромна дупка, а радиацията в Северна Америка ще се доближи до нивата на тази в Чернобил.

Освен в района около Йелоустоун изригването на вулкана ще доведе до верижна реакция. То ще бъде последвано от множество вулкани в Тихия океан, които, от своя страна, ще предизвикат гигантски вълни-цунами. Размерите им не само ще затрият крайбрежните градове в басейна на Тихия океан, но ще достигнат централната част на континента. Слънцето ще бъде закрито от тоновете пепел, изхвърлени в атмосферата. Кулминацията ще е рязко застудяване и ядрена зима, която ще продължи между 3 и 5 години.

Катастрофата ще засегне цялата земя и всеки трети ще изгуби живота си. Причина ще е както замърсяването на водата с киселинни утайки, така и последвалият масов глад. Всичко това кара всички да се питат не дали, а кога ще избухне Йелоустоун? Новият отговор на учените – най-късно след 75 години, най-рано – утре.

За да определят с точност кога ще настъпи тази световна криза, учените са проследили цикъла на избухванията на Йелоустоун. В началото от Американското геоложко дружество предполагат, че до този момент има най-малко 20 хиляди години. Последните събития съкратили периода до следващите 75 години. Днес мнозина допускат, че събитието е на прага ни.

Промяната в прогнозите се наложи още през 2014-та. Тогава за кратък период от време водата на реките и езерата в националния парк са повишили значително температурата си. На някои места те достигат точка на кипене. Гейзерите са се активирали – нещо, което не се е случвало от 100 години насам. В периода януари-юли 2014 година в района са регистрирани над 60 подземни труса. Най-силният е на 30-ти март – 4.8 по скалата на Рихтер.

В началото на 2014 година трусовете се проявяват на дълбочина 10-30 км, а днес на не повече от 5 до 10 км. Бизоните и елените са напуснали района, а всички знаем, че животните надушват природните катастрофи. Все по-често в района се появява газа хелий-4, който при обичайните вулкани бива изпускан малко преди изригване.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Anna Geo-Georgieva 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.