Какво е психологическа възраст и как ни определя?

старост

Психологическата възраст се различава много от хронологичната такава. Искате ли да узнаете истинската си възраст? Възрастта ни ни определя в много аспекти от живота. Но какво означава хронологичната възраст? Отговорът е, че всичко което хронологичната възраст определя е от колко точно години човек съществува на планетата Земя.

За хронологичната възраст няма значение в какво политическо време сме родени, какво е социалното ни положение, какви са отговорностите ни или имаме ли въобще такива. Изброените до тук неща, всъщност оформят на колко години се чувстваме вътрешно, т.е. нашата психологическа възраст. Тя има съществено влияние върху целия ни образ в обществото.

Някои учени смятат, че истинската ни възраст не е броят на годините, които съществуваме, а комбинация от това къде се намираме едновременно в три измерения. Тези три измерения са нашата биологична, психологическа и социална възраст.

БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ:

Биологичната възраст е възрастта на тялото ни. Изборът ни на начин на живот може да даде добра представа за това колко добре функционира тялото. Ако тренираме редовно, храним се здравословно, не пушим, не пием алкохол, не консумираме нездравословна храна е по-вероятно биологичната възраст на тялото ни да се доближава до тази на млад човек.

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ВЪЗРАСТ:

Психологическата възраст на човек се определя от това как обработва нови знания, как ги разбира и колко добре си ги спомня. Става дума, за това какво мислим и чувстваме към другите, но и как се справяме със собствените си чувства и емоции. Ето защо, двата най-важни фактора за психологическата възраст са паметта и емоциите.

Паметта ни е в постоянна употреба. Не само когато си припомняне отминали събития, но и за всичко, което сме видели, чули, помирисали, гледали, разпознали, разбрали, прочели и т.н. Паметта ни е съставена от градивни елементи, които ни позволяват да съществуваме всеки ден. Смята се, че емоциите ни узряват с възрастта, тъй като опитът ни дава примери от които да се учим.

СОЦИАЛНА ВЪЗРАСТ:

Нашият социален часовник се занимава с два основни аспекта: семейство и работа. И по-конкретно с точното време, в което двете неща трябва да бъдат постигнати.
Повечето култури очакват двойките да станат родители в края на 20те и началото на 30те си години, като трябва да бъдат женени или в сериозни взаимоотношения. Това позволява, след време да станат баба и дядо в 60те си години.

В работно отношение се очаква от нас да завършим средно образование в края на пубертета, да учим в университет и да вземем диплома преди да започнем работа и на 60 години да се пенсионираме. Нашият личен социален часовник може да се различава от нормата. Може да не отидем в университет, а да започнем работа веднага след завършване на гимназия. Може и да се пенсионираме по-рано, защото професията ни е с рисков фактор, като например тази на пожарникарите.

Разбира се, времената се менят и ние ставаме по-свободни в мисленето и делата си. Не чувстваме, че трябва да се поберем в дадена социална норма. Да вземем за пример домакините от 1950 година и днешните бизнес дами.
Някои от хората чувстват, че са по-млади от тяхната хронологична възраст, а други че са по-стари от нея. Тях в ежедневието наричаме млади по душа и стари души.

МЛАДИ ПО ДУША:

На въпроса „На колко години се чувствате?“, повечето хора отговарят, че се чувстват по-млади от хронологичната си възраст – между 20 и 25 години. Някои от тях приписват младежкия си дух на малките си деца, а други на факта, че са станали родители в тийнейджърска възраст. Интересно е, че изключенията, които казват че се чувстват по-стари го твърдят заради биологичната (т.е. възрастта на тялото), а не заради психологическата си възраст.

Morkadis

СТАРИ ДУШИ:

Хората, които притежават така наречените „стари души“ се насочват към общуване с по-възрастни хора и се наслаждават на собствената си компания. Те обикновено са изключително духовни и копнеят за знания. „Старите души“ могат да решат тривиални спорове, тъй като съумяват да видят по-голямата картина.
„Старите души“ рядко са материалисти. За тях имат значение по-важни въпроси, като околната среда, световният мир, личното просветление и др.

След всичко, което научихте за психологическата възраст на човек се надяваме, че следващият път, когато някой ви попита на колко години сте, ще се замислите преди да отговорите със стандартните хронологични числа.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.