Най-невероятните стандарти за красота от историята

Стандартите за красота се менят непрестанно и всички сме свидетели на тази мода. Но това, което на нас днес ни изглежда невероятно, някога е било истински хит. Ето някои от най-необичайните стандарти за красота от историята, които днес ни се струват недопустими, но някои хора са жертвали здравето си, за да ги постигнат и да са в крак с модата.

Дамите от Ренесанса са искали да имат по-големи чела

2

Ако някога сте гледали портрети от Ренесанса и сте се питали защо жените изглеждат толкова странно, то определено не сте само вие. Големите и заоблени чела са били важен индикатор за красота, затова жените били склонни да направят всичко, за да постигнат този външен вид. Те дори бръснели косата си, за да направят така, че челата им да изглеждат по-големи.

Боядисаните крака били изключителен хит по времето на Втората световна война

3

Благодарение на недостига на найлон през Втората световна война, дамските чорапогащници също били рядкост. Въпреки това, чорапогащниците с по-тъмен цвят все още били считани за необходимост, затова много от боите били предназначени да наподобяват цветовете на така нужния аксесоар. В един от броевете на списание „LIFE” от 1942 година дори пише: „Когато боята е правилно нанесена, дори най-критичните мъжки очи не могат да направят разликата между крака, покрити с боя и такива, обвити в чорапогащник“. Някои дами стигали до там, че боядисвали краката си с каквото намерели у дома.

Оформянето на черепа било стандарт за отглеждане на деца при маите

Някъде през 1000 година пр.Хр. древните маи започнали да модифицират черепите на своите деца. Главата на бебето била придържана до дъска или връзвана до различни оръдия, което правело черепа деформиран. Това било извършвано, както над момичета, така и над момчета. Вярва се, че не е свързано със социална позиция, а по-скоро е било знак за красота. Много други народи по света имат подобни практики, включително хуните, хавайците, инките и някои племена в Северна Америка.

Дългите нокти били предпочитани в Китай

4

Жените и мъжете, живели по време на династията Цин, имали нокти с дължина между 20-25 сантиметра. Това показвало, че те са толкова богати, че не им се налага да работят и да нараняват ръцете си. Вместо това, те разчитали на слуги, които да ги обличат и да ги хранят.

Мъжките прасци били хит в Средновековието

5

В днешно време се обръща доста по-голямо внимание на женските крака, но в Средновеквието, мъжките прасци били от изключителна важност. Мъжете носели дълги чорапи, за да покажат, че са модерни. Хенри VIII например бил известен с отличните си прасци.

Morkadis

Миглите били демоде през Ренесанса

6

За повечето жени, живели през Ренесанса, бръсненето на косата не било достатъчно. Да имаш мигли било символ на прекалена сексуалност, а напълно обезкосменото лице (веждите и миглите се премахвали) било изключителен хит.

7. Японките искали да имат черни зъби

7

Ако някога ви омръзне да миете зъбите си, можете да се съобразите с тази „мода“. В продължение на хиляди години, японките потъмнявали зъбите си перманентно, веднага след като сключели брак. Това продължило и през 19 век и било символ на красота и семейна отдаденост.

8. Парчета от плат по лицето показвали висока класа

разкрасителни процедури

През 18 век модата на големите чела отминала и жените започнали да носят много тежък грим. Те поставяли малки парчета от плат по лицето си. Те били в различни форми – звезди, кръгове и квадрати, а мястото, на което се поставяли, имало различно значение. Например, ако дамите поставели парчето плат до устните си, това показвало желание за флирт, а ако парчето било на дясната буза, означавало, че дамата е сгодена.

9. Големите квадратни деколтета – на мода през 17 век

8

През 17 век деколтетата станали все по-големи, а бюстът бил едно от най-предпочитаните неща, които жените искали да покажат. В същото време белотата на кожата била изключително модерна, тъй като показвала, че дамата е толкова богата, че можела да си позволи да стои по цял ден у дома, а не да се пече на слънце като простите работници. Жените често рисували по тялото си (и най-вече върху бюста си) сини вени, за да накарат хората да мислят, че имат едва ли не прозрачна от белота кожа.

10. Еротични пиърсинги през викторианската епоха

Викторианската епоха най-често се свързва с модата на колосаните дрехи, черния цвят и показването на колкото се може по-малко от тялото. Вероятно последното нещо, което бихте си помислили, че може да е било модерно, е еротичният пиърсинг, но животът е пълен с изненади. За кратък период от Викторианската епоха, богатите жени поставяли обеци на гърдите си, които често свързвали чрез малка верижка. Що се отнася до мъжете – те също си поставяли пиърсинги на половите органи, които били наричани „Принц Албърт“. Счита се, че самият принц популяризирал този стил.

11. Желанието на жените да имат по-раздалечени гърди, породило създаването на „корсета на развода“

9

Корсетът е най-типичният пример, що се отнася до промяна в тялото. От 16 от 19 век жените носели различни видове корсети, като някои от тях ги стягали до такава степен, че те едва успявали да си поемат въздух. През 19 век корсетите еволюирали, за да могат да са в крак с желанията на дамите. Те искали да имат колкото се може по-раздалечени гърди. Така се появил и „корсета на развода“, наречен така, защото основната му цел била да разделя гърдите, образувайки голямо пространство помежду им.

12.Древните китайки често сменяли цвета на веждите си

10

Жените от древен Китай имали шанс да показват креативността си върху собствените си вежди. Те често ги боядисвали в черно, синьо или зелено – в зависимост от модата в момента. По време на династията Хан например, били модерни изострените вежди.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.