Най-ужасяващите археологически находки

Никоя друга професия, освен може би тази на полицая и доставчика на пица, не е по-погрешно представяна в киното от тази на археолога. Във филмите, археолозите са все блестящи личности, рискуващи живота си в преследване на познание, докато древни артефакти и капани пречат на усилията им. Те постоянно отварят отдавна изгубени, прокълнати гробници и се натъкват на обладани от злото пещери, все в името на науката. В действителност обаче всички знаем, че археологията изобщо не прилича на това. Всъщност е доста по-ужасяваща.

Ужасените мумии

1

През 1886г египтологът Гастон Масперо върши своята еднообразна работа – вади мумии от саркофазите им, развива ги и записва досадни бележки. Тогава обаче се натъква на необичайно обикновен саркофаг. За разлика от кралете и кралиците, с които е работил през по-голямата част от кариерата си, този саркофаг не издава никаква информация за намиращото се вътре.

Дори още по-странно, тялото е обвито в овча кожа, която е била считана за нечиста от древните египтяни. Когато развива мумията, Гастон открива, че ръцете и краката на трупа са били завързани по някаква необяснима причина. И тогава, вдигайки поглед нагоре, той зърва едно ужасено, викащо лице.

Заради овчата кожа, вързаните крайници и измъченото изражение, експертите тогава смятат, че човекът (кръстено Неизвестен мъж Е) е бил отровен, погребан жив или по някакъв начин измъчван преди да умре. Сега обаче, след много по-подробни изследвания върху мумифицирането и още запазени примери, вече разбираме колко нелепа е била тази теория. Не защото мумията не е имала ужасено изражение, а защото всъщност това е при всички мумии.

Ако челюстта не е здраво стегната по време на мумифицирането, тя се отваря при процеса на разлагане. Но не всички култури вземат това предвид, а понякога пък просто възлите се развързват или изхлузват. Затова, освен Неизвестен мъж Е, има още няколко такива ужасени мумии, открити при различни разкопки по света.

Масовият гроб на обезглавените викинги

7

Археолози разкопавали част от скучен стар път в Дорсет, когато изненадващо се натъкнали нещо доста вълнуващо: масов гроб с обезглавените останки на 54 викинга. Когато започват внимателно да записват местоположението на костите, те забелязват нещо доста необичайно – костите на краката, ръцете, торса и главата били подредени във отделни купчинки.

Но защо? Какво се е случило? Според първоначалната теория, след като са били заловени от жителите на близко село, което по някакво чудо е оцеляло след викингско нападение, самите викинги са били убити, а труповете им са съблечени и разчленени.

Това обаче не обяснява защо викингите са били обезглавени чрез необикновени, много прецизни удари с меч отпред назад. След като отхвърлят първата си теория, археолозите твърдят, че всъщност по-вероятно е викингите да са били пожертвани при много контролиран и странен ритуал, несъответстващ на никоя близка култура по онова време.

Планинската моа

През 1986г експедиция тръгва към връх Оуен в Нова Зеландия с намерението да изследва обширната мрежа от пещери под планината.

Зловеща атмосфера, изолирана експедиция, неизследвани пещери. Звучи като продължение на „Спускането“, но като че ли още по-страшно. Когато проучва коридора между две пещери, екипът се натъква на нещо доста тревожно: купчина странни кости. Кости с все още запазена кожа, почти свежа. Както и това нещо:

Morkadis

2

Оказва се, че екипът е открил 3000-годишни останки на планинска моа – птица, която някак е успяла да изчезне, въпреки че е разполагала с нокти, на които може да завиди дори велоцираптора.

Гробницата на загадъчните черепи

През 2009г археолози изследват дъното на праисторическо езеро в Мотала, Швеция и попадат на основите на мистериозна каменна структура. Залавят се за работа и не след дълго изравят животински останки, каменни инструменти… и 8000-годишните черепи на 10 души, деца и възрастни.

В последствие попадат и на 11-ти череп, погребан дълбоко в древната кал на езерното дъно. След това пък откриват фрагменти от един от другите черепи, умишлено натъпкани в кухината на 11-ия череп.

3

Нека да преговорим: По някакви необясними за нас причини, някакво древно общество вероятно е изколило 11 души в каменна къща насред езерното дъно, след което е натъпкало черепа на единия мъртвец в черепа на друг.

Но това не е всичко. Преди да бъдат наврени в гробницата, няколко от телата били пронизани с кол и запалени. В два от черепите дори все още стоели коловете.

Официалните теории са много, от странни погребални практики до група воини, набили на кол черепите на своите врагове. Според нас обаче загадъчните праисторически хора, които са затворили костите там, всъщност са били добрите и просто са избавили света от вампирите.

Каналните бебета

Група археолози, проучващи канал под римска баня в Ашкелон, Израел, откриват стотици хиляди дребни кости. Надеждата им, че са попаднали на древно римско KFC, вместо на бебешко гробище умира, когато за техен ужас започват да намират черепи и осъзнават, че са затънали до кръста в помийна яма, предназначена за изхвърлянето на новородени.

4

Всичко на всичко, археолозите откриват близо 100 тела и никой не знае защо те са там. Първоначално се смята, че ямата е използвана за изхвърлянето на момиченца, което е ужасяващо, но има логика, имайки предвид, че по онова време са се отнасяли към жените със същото уважение, както към тоалетната хартия. Анализите обаче показват, че много от костите са на момчета и мистерията остава.

Хората от тресавището

Торфените фермери в Северна Европа заслужават съжалението ви. Освен че имат една от най-депресиращите работи на света – торфът съвсем не е толкова забавен, колкото златото или понитата – те често се натъкват на кошмарни находки като тази:

5

Това за съжаление е точно каквото изглежда: убити хора, предложени като дар при някакъв шантав торфен ритуал. Един от труповете разказва доста ясна картинка: Той е убит зимата след лоша реколта. По лицето му има следи от брада, което показва, че е бил държан в плен и не му е позволявано да се бръсне в дните преди смъртта си. Погребан е точно в средата на торфено блато.

Точно така, бил е убит и предаден на торфа за добра реколта.

Древна химическа война

През 1933г археологът Робер дю Меснил провежда разкопки в района на Дура-Европос, където древните перси са обсадили римляните. Там французинът открива няколко тунела, което е нещо очаквано при ситуация на обсада. Необикновеното се оказва купчината от 19 римски войника в единия тунел, всички изглеждащи сякаш са умрели, бягайки от нещо. Какво може да е имало в другия край на тунела, че да ужаси и да убие 19 римлянина толкова бързо?

Един персийки войник, открит вкопчил се отчаяно в бронята си, завинаги застинал в този панически момент.

6

Прибавете към това и факта, че по стените са открити следи от сяра и битум. И така, имаме един ужасен персиец, умрял в гърчове; 19 римлянина, умрели докато бягат в противоположната посока; следи от сяра по стените.

Може да изглежда като обладаване от демон, но има и някои по-достоверни теории. Заключението на археолозите е, че това е един от най-ранните опити за химическа война.

Римляните чули персите да копаят под земята, затова насочили своя тунел към врага. Техният бил по-плитък от персийския, затова планът бил римляните да ги изненадат отгоре. Но никоя от двете страни не била изненадана: персите също чули римляните да копаят.

Те им устроили капан. Тъкмо когато римляните пробили, персите запалили своя тунел и хвърлили сяра и битум в пламъците. Разчитали на естествените течения да отведат отровния пушек към врага. Един войник обаче не успял да се измъкне и загинал, жертва на своите. Римляните били обгърнати от задушаващия газ, който се превърнал в сярна киселина в дробовете им.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.