Откриха един от „елементите на живота“ на Марс

марс

На повърхността на Марс бе открит елементът бор, който е ключов за много белтъчни молекули и е жизненоважен за синтеза на ДНК и РНК. Откритието е направено от марсохода Curiosity, съобщиха учени по време на ежегодната конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

„Нито една друга мисия по-рано не е намирала следи от бор на Марс. Ако борът, който сме открили вътре в марсианските залежи от гипс, прилича на този, който съществува на Земята, можем да кажем, че водата, в която са се формирали тези залежи, е била неутрална по своите химически свойства и достатъчно топла – от нула до 60 градуса по Целзий. С други думи казано, тя е била годна за зараждането на живота“, заяви Патрик Газда от Националната лаборатория в Лос Аламос.

През последните години учените успяха да възпроизведат много ключови етапи от зараждането на живота на Земята, изучаването на който е поставило редица нови загадки. Две от най-важните са, че във водите на първичния океан на ранната Земя е имало катастрофален недостиг на молибден и бор – два микроелемента, които са изключително важни за образуването на молекулите ДНК.

Един от източниците на бор и молибден, както показа изучаването на марсианските метеорити през 2013 г., вероятно е бил Марс. В неговата атмосфера, както смята известният учен Стивън Банър, се е съдържало достатъчно количество кислород, необходимо за окисляването на тези елементи и тяхното разтваряне във вода, предаде БГНЕС.

Проблемът се състоеше в това, че до скоро не бяха намерени никакви следи нито от бор, нито от молибден на Марс, което хвърляше сянка върху хипотезата на Банър. Марсоходът Curiosity успя да потвърди наличието на бор, докато изучаваше скалите на склоновете на планината Шарп, което засега дава половината от отговора.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.