Позволете си понякога да изпитате болка

тъга

Извадете на показ истинските си чувства. Това е необходимо понякога, за да продължите да вървите напред. То е особено важно за тези, които в живота си са избрали да изпълняват ролята на жертви. Според Шарлот Дейвис Касъл няма значение за какъв точно тип дисфункционално семейство става въпрос, както тя пише в книгата си „Жената, секса и зависимостта“.

Жертвата на насилника в семейството, партньорката или детето на алкохолика или наркомана, преди да осъзнаят клопката на грешния поведенчески модел, смятат, не е правилно да се свиваш от душевна болка и да се оплакваш от съдбата си. Те смятат, че ако само могат да намерят начин да не го правят – няма да го правят.

Те се самобичуват, че все още изпитват силни чувства, а би трябвало да не го правят. Би трябвало да не се чувстват потъпкани и манипулирани. Че не е трябвало да изпускат парата така бурно и безропотно да преминават неприятните, не толкова съвършени житейски моменти.

Според Касъл, онеправданите членове на дисфункционалното семейство трябва да си позволят да изтласкат чувствата си навън, да рискуват и да покажат своята уязвимост. Не сте длъжни да живеете свити в черупката си през цялото време, желязно контролиращи се, емоционално непоклатими, пише тя.

Обратното би означавало съзависимост.

Да извадиш чувствата си на показ, не означава да подчертаеш, че си жертва. Не означава, че трябва да се наслаждаваме на нещастието си, като намираме оправдание за мъченичеството си. Не означава, че никога няма да наложим граници. Не означава, че няма да се грижим за себе си, пише авторката на „Жената, секса и зависимостта“.

Понякога да извадиш чувствата си на показ, означава да направиш много важна крачка в посока грижа и любов за себе си. Да разкриеш себе си, не винаги означава само спокойно да изброиш своите чувства. Това означава, че понякога предприемаме риска да разкажем за всичко човешко, което имаме в сърцето – страховете си, тихата перманентна печал, болката, раздразнението, безпричинния гняв, умората, липсата на вяра и надежда…

Можем да си позволим да разкрием всички човешки качества и чувства. Да позволим и на другите да открият истинските си чувства. Понякога, когато се разпадаме на парчета, това е единственият начин отново всеки от нас да достигне своята цялост.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.