Учени обясниха как котките удължават живота ни

коте

Котките са не само невероятно сладки и фотогенични. Съжителството с тях е полезно за нашето здраве.

Нека видим, доказателствата, събрани от Bright Side.

Котките ни лекуват.

Котешкото мъркане улеснява зарастването на раните.

Учените още спорят за точния произход на звука, но котките мъркат и това помага на човешките способности за възстановяване.

Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специален терапевтичен диапазон.

Котките мъркат с честота от 25 до 150 Hz. Това е точно честотата, която помага за по-доброто възстановяване на котешките мускули и кости, а също и на човешките.

Те са точно в диапазона, който според медиците е терапевтичен за човека и многобройни изследвания са посветени на този феномен. Котешкото мъркане може да лекува фрактури, възстановява увредените мускули и може дори да ни отърве от хриповете.

Котките намаляват стреса.

Проучванията показват, че като цяло собствениците на котки са по-малко предразположени към стрес. Любителите на кучета са на второ място, докато най-стресирани са хората без домашни любимци.

Котките намаляват риска от инфаркт с 40 % процента.

Учени от Университета на Минесота са установили, че присъствието на котка в дома е от полза за сърцето. Тяхното изследване открива, че хората, които нямат котка са с 40% по-предразположени към сърдечни удари.

Защо? Ето какво казват те: „Най-разумното обяснение за това може да бъде, че котките облекчават стреса и тревожността, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.”

Нека все пак внимаваме с фактите. Да, изследванията показват, че котките облекчават стреса, намаляват риск от сърдечно-съдови заболявания и дори предлагат потенциална мъркаща терапия. Въпреки това тези факти вероятно казват повече за живота на средния котешки стопанин, а не за мистичната лечебна сила на котките… но кой знае?

Morkadis

Междувременно, ето малко успокояващо терапевтично мъркане:

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilia koleva 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.