20 интересни факта за човешкото поведение

емоция

1. Хората с високо ниво на тестостерон изпитват наслаждение от гнева на другите.

2.  Вербалните агресори имат склонност да унижават, когато са неуверени в себе си.

3. При това те искрено вярват, че негативното им мнение е чистата истина и няма никаква връзка с ниската им самооценка. А унижаването на околни автоматично помпа самочувствието и самооценката им.

4.  Телесните усещания влияят пряко върху поведението. Например, установена е ясна асоциация между усещането за тежест и „важност”, „сериозност”, „стойностно”. Човек бива подсъзнателно оценяван като сериозен и стабилен, още докато подава на интервю за работа тежка папка с професионалната си биография. Ако сивито е само един лист, се задейства противоположната асоциация – на подценяване.

5. По същия начин усещането за твърдост сковава хората. Тези, които седят върху твърди столове са по-неотстъпчиви в преговорите. Докосването на грапава повърхност предизвиква усещане за сложни взаимоотношения, а мръзненето е тясно свързано с чувство за самотност.

6. Хората са склонни да извършват аморални постъпки или да не изпълняват нечия молба за помощ, ако за това не е необходимо да се полагат усилия или да се даде директен отказ.

7. Въпреки това, повечето хора се държат „както подобава”, ако трябва да вземат морално решение пред някого. Много по-рядко отказват на директна молба за помощ или пожертвование.

8. Лъжата изисква повече ментални усилия, защото едновременно трябва да се мисли за нея – за да се изрече и за истината – за да се скрие.

9. Когато са наблюдавани, хората се държат по-добре. При това, илюзията за наблюдение работа по същия начин – един простичък експеримент установява този факт по следния начин: когато в заведение за самообслужване бъдат окачени фотографии на човешки очи, броят на хората, които разчистват масите си след хранене се увеличава.

10. Поведението влияе на морала. Хората, които лъжат, мамят или извършват други аморални постъпки, отделят много повече внимание на това да оценяват кое е добро и кое лошо.

11. Привлекателната честна външност лесно може да „подхлъзне” всеки. Повечето хора са склонни да се доверяват повече на външността, отколкото на искреността.

12. По тази причина външността играе отромна роля при политически избори. Избирателите подсъзнателно правят изводи за компетентността на политиците по излъчваната зрялост и физическа привлекателност.

13. По-успешните и богати хора са смятани за по-умни и обратното. И много често хората са склонни да смятат, че всеки си заслужава съдбата – и този, който е постигнал успех, и този, който страда.

14. По-щастливи са не тези, които имат много пари, а тези, които имат повече от съседа. Частично, на това се основава и неудовлетвореността при доста богати хора. Те постоянно се сравняват със съседите или, респективно с обкръжението си. Забогатяването ги вкарва в нови кръгове, където хората имат повече пари от тях и става все по-трудно да се извисиш над тях.

Morkadis

15. Гневът засилва желанието за притежаване.

16. Колкото по-сложно е решението, което трябва да се вземе, толкова по-склонни са хората да оставят всичко, както си е. Ако в един магазин например изборът е прекалено голям, много от купувачите ще си излязат от него без покупка.

17. Хората са склонни да виждат несъществуващи закономерности и да вярват в теории на конспирацията, когато подсъзнателно усещат, че губят контрол над ситуации.

18. Хората съжаляват за набързо взети решения, дори и резултатите от тях да ги устройват напълно. При това, не е важно фактическото време, отделено за вземането на решение. Важно е дали човек чувства, че това време е било достатъчно.

19. Рисковете не се възприемат по един и същи начин. Един и същи човек може без капка страх да скочи с парашут и в същото време да се бои да възрази на началника си. Или да дресира тигри, но да се притеснява да се запознае с жена, която го е развълнувала.

20. Скуката има и светла страна. Скучаещите хора често търсят възможностти да вършат добри и полезни дела, просто, за да усетят нова тръпка в живота си.

инфо: manager.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.