500-метрови кули от лед обсаждат Плутон

плутон

С още нови открития ни радват снимките от космическата сонда „Ню Хърайзънс“, която премина край Плутон през юли 2015 г. Данните от апарата показват невероятна гледка – гигантски ледени кули, извисяващи се до 500 метра в небето, съобщава Американската космическа агенция (НАСА).

Чудноватите обекти, наречени „пенитентес“, могат да бъдат открити при голяма надморска височина и на Земята, но те съвсем не са така величествени и достигат едва до 1 метър. Името им идва от испанската дума за покаяник, тъй като тези форми доста наподобяват коленичили в покаяние хора.

За първи път учените откриват пенитентес извън нашата планета. Дори екипът на НАСА първоначално нарича кулите „сложни, но озадачаващи модели на синьо-сиви хребети с червеникав материал между тях“, предаде БГНЕС.

Канадски учени с ръководител Джон Мурс от университета „Йорк“ се опитват да разберат как и защо тези формации са се появили само на Земята и Плутон. Разбира се, причините не са много сходни, тъй като става дума за две съвсем различни планети.

В случая на Плутон, където е много по-студено, отколкото при нас, образуванията са резултат от ерозия на ледените късове. Там обаче снегът не се топи във вода, а от твърдо състояние преминава директно в пара. В науката този процес се нарича сублимация.

На гладка снежна повърхност се образуват неравности, а слънчевата светлина, концентрирайки се върху тях, ускорява процеса на формирането на пенитентес.

Учените подозират, че такава красота може би се срещна и на Европа – един от спътниците на Юпитер.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.